Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Podhale. Gdzie pod Tatrami zjemy najlepsze lody? Sprawdźcie nasze podpowiedzi

Aurelia Lupa
Smaczne, orzeźwiające, śmietankowe, jagodowe, a może czekoladowe, owocowe, na mleku, lub na jajkach... Na Podhalu nie brakuje lodziarni, wiele z nich to rodzinne firmy, z długoletnią tradycją i sekretną recepturą. Gdzie zjemy najsmaczniejsze lody, gdy nadejdą upalne dni? Sprawdźcie nasze podpowiedzi.

Najsłynniejsze na Podhalu są oczywiście lody nowotarskie. Kręcenia lodów w Nowym Targu sięga 1947 roku, kiedy Franciszek Żarnecki rozpoczął produkcje oparta wyłącznie na naturalnych składnikach. Lody w Nowym Targu są robione po dziś dzień. Zazwyczaj dostępnych jest 6-7 smaków. Kupujemy lody na wagę, dzięki temu możemy mieć po trochę z każdego smaku. Pyszne, kremowe i gładkie lody, rozpływające się w ustach podbijają serca mieszkańców i turystów. Firma rodzinna działa do dziś na nowotarskim Rynku pod nr 26, a od kilku lat w Zakopanem na górnych Krupówkach 48b znajduje się cukiernia państwa Żarneckich. Jeśli kolejka przed lodziarnia jest rekomendacją smaku, to tu zawsze są kolejki.

Lubieńscy - Deja Vue - niewielka budka na ulicy Sokoła 11 w Nowym Targu, zazwyczaj serwująca do pięciu smaków. Jednak to właśnie one podbiły serca mieszkańców i turystów. Lody są kremowe, gęstsze. Zimne smakołyki sprzedawane są z "okienka", tworzą się czasem gigantyczne kolejki.

Lody Tradycyjna Jarkiewicz – niewielka cukiernia obok Rynku na ul. Tadeusza Kościuszki 1, to rodzinna firma działająca od 1969 r. Lody są produkowane metodą tradycyjną przy użyciu naturalnych produktów - mleka i kremowej śmietany z lokalnej mleczarni, sezonowych owoców, bakalii, czekolady. Lody sprzedawane są na wagę, nakładane łyżką do wafelka lub do większego opakowania.

Wytwórnia lodów Naturalnych Lodziarnia na ulicy Krupówki 32 w Zakopanem. W ofercie naturalne, kremowe i świeże zimne smakołyki. Co wyróżnia te słodkości - bogactwo smaków – od tych tradycyjnych, jak śmietankowe, czekoladowe czy truskawkowe, po oryginalne i nowoczesne, jak kinder bueno, kawa, słony orzech, mascarpone z czarną porzeczką, rafaello czy nugat.

Cukiernia Samanta - lokalna rodzinna firma z Zakopanego, działa od 1927 roku wytwarza słodycze i lody. W swojej ofercie posiadają kawy i inne gorące napoje, torty, napoje chłodzące, ciasta i ciasteczka oraz lodowe desery. Lokale znajdziecie zarówno w Zakopanem, jak i w Kościelisku, gdzie znajduje się także zakład produkcyjny.

Lody Retro - w ofercie lodziarni z znajdującej się na zakopiańskim deptaku ul. Krupówki 44 znajdziecie zarówno produkty mleczne, jak i owocowe sorbety. Codziennie oprócz trzech podstawowych smaków (śmietanka, truskawka i czekolada) można dostać dwa nietypowe. Dla leniwych dowóz na terenie Zakopanego gratis.

Cukiernia Podwórko - rodzinna cukiernia działająca przy Krupówkach 25 od 1956 roku. Nie łatwo ją znaleźć, ponieważ jak sama nazwa wskazuje – znajduje się w podwórku. Produkuje ciasta i lody, korzystając z tradycyjnych receptur. Podobno słynie z najlepszych różanych lodów w Zakopanem. W swojej ofercie posiada także inne oryginalne smaki, jak np. miętowy czy piwny.

od 16 latprzemoc
Wideo

CBŚP na Pomorzu zlikwidowało ogromną fabrykę „kryształu”

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska