Nie masz pomysłu na szybki i treściwy lunch do pracy? Makaron to jedna z najstarszych potraw na świecie, smakuje wszystkim i można go połączyć z prawie z każdym dodatkiem. Dziś proponujemy szybką sałatkę makaronową. Przepis naszej Czytelniczki Patrycji Fudalewskiej-Jasińskiej.
Składniki:
- 400 g makaronu rurki (3 kolory)
- 200-250 g pomidorków koktajlowych
- 200 g sera żółtego
- 2 ząbki dobrego czosnku
- ok. 15 listków świeżej bazylii
- 4 łyżki majonezu
- pieprz, sól
Wykonanie
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Pomidorki umyć i pokroić na pół, mniejsze można zostawić w całości. Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Do miski przełożyć makaron, pomidorki, ser żółty. Liście bazylii porwać na drobne kawałki (podobno lepiej smakuje jeśli się ją rwie niż kroi nożem), dodać do pozostałych składników. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, majonez, pieprz i sól. Wymieszać i gotowe.
Ekspresowa pizza z cukinii
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?