https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Pomysł na obiad. Lekkie, leniwe kluseczki twarogowe [PRZEPIS]

opr. Magda Smoleń
Zobaczcie przepis na lekkie i puszyste kluski leniwe.
Zobaczcie przepis na lekkie i puszyste kluski leniwe. Fot. Adam Wojnar
Kluski, kluseczki… Kto z nas nie lubi klusek leniwych. Ten przepis zachwyci wszystkich! Kluski są lekkie, puszyste i po prostu rozpływają się w ustach! Zobaczcie przepis!

Puszyste, lekkie kluski leniwe! Przepis naszej Czytelniczki Andżeliki Chachlowskiej.

Składniki

  • 2 jajka
  • 2 łyżki masła
  • 20 dag niekwaśnego białego sera
  • 5 łyżek mąki
  • sól

Wykonanie
Utrzeć masło mikserem z odrobiną soli, dodając po jednym żółtku, ubitą na sztywno pianę z białek oraz tyle mąki, żeby ciasto nie było rzadkie. Zagotować w garnku wodę z solą i kłaść łyżką na wrzątek niewielkie kluski. Gotować około 5 minut, a potem wyjąć łyżką cedzakową, posypać np. pokruszonym białym serem i polać stopionym masłem.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska