Przepisem na makaronową zapiekankę z brokułami, fetą i boczkiem lub szynką podzieliła się nasza Czytelniczka Aleksandra Faiks.
Składniki
- brokuł
- pół paczki fety
- 10 dag wędliny (szynka lub boczek)
- 10 dag serka topionego
- makaron kokardki
- 3/4 szklanki wody
- 10 dag żółtego sera
- przyprawy
Wykonanie
Brokuła podzielić na różyczki i umyć. Gotować kilka minut w lekko osolonej wodzie. Szynkę pokroić w paski i podsmażyć. ¾ szklanki wody wlać do garnka, wrzucić serek topiony i odrobinę startego żółtego sera. Podgrzewać i mieszać aż do roztopienia.
Równocześnie ugotować al dente (wł. na ząb, niedogotowany) makaron. Pokroić fetę. Do garnka z makaronem wrzucić miękki brokuł, szynkę i trochę startego sera. Wymieszać. Wszystko wsypać do naczynia żaroodpornego, dodać fetę i zalać sosem. Posypać pozostałym serem i włożyć do nagrzanego piekarnika (180 stopni) na 20-25 min.
