https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Pomysł na obiad. Makaronowa zapiekanka z brokułami, fetą i boczkiem lub szynką [PRZEPIS]

mad
Makaronowa zapiekanka z brokułami, fetą i boczkiem lub szynką.
Makaronowa zapiekanka z brokułami, fetą i boczkiem lub szynką. Fot. Aleksandra Faiks
Zapiekanka makaronowa to pomysł na szybki i smaczny obiad. Zobacz przepis!

Przepisem na makaronową zapiekankę z brokułami, fetą i boczkiem lub szynką podzieliła się nasza Czytelniczka Aleksandra Faiks.

Składniki

  • brokuł
  • pół paczki fety
  • 10 dag wędliny (szynka lub boczek)
  • 10 dag serka topionego
  • makaron kokardki
  • 3/4 szklanki wody
  • 10 dag żółtego sera
  • przyprawy

Wykonanie
Brokuła podzielić na różyczki i umyć. Gotować kilka minut w lekko osolonej wodzie. Szynkę pokroić w paski i podsmażyć. ¾ szklanki wody wlać do garnka, wrzucić serek topiony i odrobinę startego żółtego sera. Podgrzewać i mieszać aż do roztopienia.
Równocześnie ugotować al dente (wł. na ząb, niedogotowany) makaron. Pokroić fetę. Do garnka z makaronem wrzucić miękki brokuł, szynkę i trochę startego sera. Wymieszać. Wszystko wsypać do naczynia żaroodpornego, dodać fetę i zalać sosem. Posypać pozostałym serem i włożyć do nagrzanego piekarnika (180 stopni) na 20-25 min.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Komentarze 2

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

A
Asia

Uwielbiam takie zapiekanki. Używam do nich makaronu pełne ziarno od lubelli, wychodzi pyszne i zdrowo :-)

G
Gość

Ile makaronu

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska