- Młode główki kapusty z dużą ilością koperku, kefirem i ziemniakami to smak mojego dzieciństwa. Gdy byłam dzieckiem wszystkie te produkty rosły na naszym polu, a kefir był zawsze w domu. Babcia brała koszyk i szłyśmy ,,ukopać” ziemniaków, ja zrywałam młody koperek i wybierało się kapustę, która miała największą ,,związaną” główkę. W domu zawsze było zsiadłe mleko i swoje masło do ziemniaków… Rety, jak to smakowało! Jakie to były obiady – wspomina nasza Czytelniczka Agnieszka Sznajder, autorka bloga „Apetyczna babeczka”. Zobaczcie przepis!

Młoda kapusta z koperkiem [PRZEPIS]
Składniki:
- 1 główka młodej kapusty
- 1 pęczek koperku
- 3 łyżki octu
- sól
- pieprz
Zasmażka:
- 3 łyżki smalcu lub masła
- 2 łyżki mąki
Dodatkowo:
- 2 kg młodych ziemniaków
- kefir lub zsiadłe mleko
Wykonanie
Kapustę obrać z wierzchnich, najbardziej zielonych liści, drobno pokroić całą główkę, zalać do 1/2 wysokości i gotować z pokrojonym koperkiem i solą. Gdy kapusta zmięknie, czyli po około 20-25 minutach dodać ocet i pieprz.
Na patelni roztopić masło lub smalec, dodać mąkę, zrobić złotą zasmażkę. Zasmażkę dodać do kapusty energicznie mieszając, całość doprawić do smaku.
Podawać z kefirem i ziemniaki.
Zobacz koniecznie!
