https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Pomysł na obiad. Młoda kapusta z koperkiem na zasmażce - to prawdziwy smak dzieciństwa! [PRZEPIS]

mad
Młoda kapusta z koperkiem na zasmażce. Zobaczcie przepis naszej Czytelniczki!
Młoda kapusta z koperkiem na zasmażce. Zobaczcie przepis naszej Czytelniczki! Fot. Agnieszka Sznajder
Nic tak nie smakuje jak młoda kapusta z koperkiem! Zobaczcie przepis naszej Czytelniczki!

- Młode główki kapusty z dużą ilością koperku, kefirem i ziemniakami to smak mojego dzieciństwa. Gdy byłam dzieckiem wszystkie te produkty rosły na naszym polu, a kefir był zawsze w domu. Babcia brała koszyk i szłyśmy ,,ukopać” ziemniaków, ja zrywałam młody koperek i wybierało się kapustę, która miała największą ,,związaną”  główkę. W domu zawsze było zsiadłe mleko i swoje masło do ziemniaków… Rety, jak to smakowało! Jakie to były obiady – wspomina nasza Czytelniczka Agnieszka Sznajder, autorka bloga „Apetyczna babeczka”. Zobaczcie przepis!

Młoda kapusta z koperkiem.
Młoda kapusta z koperkiem. Fot. Agnieszka Sznajder

Młoda kapusta z koperkiem [PRZEPIS]

Składniki:

  • 1 główka młodej kapusty
  • 1 pęczek koperku
  • 3 łyżki octu
  • sól
  • pieprz

Zasmażka:

  • 3 łyżki smalcu lub masła
  • 2 łyżki mąki

Dodatkowo:

  • 2 kg młodych ziemniaków
  • kefir lub zsiadłe mleko

Wykonanie
Kapustę obrać z wierzchnich, najbardziej zielonych liści, drobno pokroić całą główkę, zalać do 1/2 wysokości i gotować z pokrojonym koperkiem i solą. Gdy kapusta zmięknie, czyli po około 20-25 minutach dodać ocet i pieprz.
Na patelni roztopić masło lub smalec, dodać mąkę, zrobić złotą zasmażkę. Zasmażkę dodać do kapusty energicznie mieszając, całość doprawić do smaku.
Podawać z kefirem i ziemniaki.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kobieta

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska