To bułki na wypasie! Z jajkiem, boczkiem, serem, pieczarkami i fasolką. Obłędnie pyszne. Przepis naszej Czytelniczki Joanny Tokarz, autorki bloga „Kuchnia w czekoladzie”.

Zapiekane bułki z jajkiem i dodatkami [PRZEPIS]
Składniki dla 3 osób:
- 3 bułki
- 10 dag boczku wędzonego - bez skóry
- 4 duże pieczarki
- 1 cebula
- 1/2 papryki czerwonej
- 1/2 papryki żółtej
- 10 dkg fasolki szparagowej
- 1 płaska łyżeczka czubrycy
- 1 płaska łyżeczka jarzynki
- 3 jajka
- pieprz i sól do smaku
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oleju czosnkowego
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 5 dag drobno startego sera żółtego
Wykonanie:
Boczek kroimy na cienkie słupki, cebulę obieramy i siekamy. Podsmażamy razem na patelni dodając czubrycę oraz jarzynkę.
Fasolkę gotujemy ok. 10 minut, odcedzamy i kroimy na małe kawałki. Pieczarki kroimy w talarki, papryki na małe cząstki. Wszystko zapiekamy razem z dodatkiem 1 ząbku czosnku na oleju czosnkowym. Dodajemy łyżkę posiekanej pietruszki.
Z bułek odcinamy cieniutki wierzch i wydrążamy środek. Farsze mieszamy wraz z boczkiem i cebulką i nakładamy do środka, mocno dociskając. Na wierzch wbijamy jajko, delikatnie posypujemy solą i pieprzem oraz startym serem.
Przygotowane bułki zapiekamy w nagrzanym do 170 st C piekarniku około 15 minut - długość pieczenia zależy od tego, jakie jajka lubimy najbardziej: lekko czy bardziej ścięte. Gotowe posypujemy resztą natki pietruszki.
