Naleśniki, czekoladowe kremy czy aromatyczne drożdżówki – brzmi smacznie, ale niekoniecznie zdrowo? Nie musimy ich unikać, możemy bowiem przygotować je w zdrowej wersji redukując ilość cukru, dodając nabiał i sezonowe owoce. Podpowiadamy proste rozwiązania na śniadania, które dzieci uwielbiają.
Domowa alternatywa dla kremu czekoladowo-orzechowego
Twój syn lub córka uwielbiają czekoladowy krem i nie wyobrażają sobie bez niego porannego posiłku? Przygotuj w domu zdrowszą alternatywę dla produktu znanego ze sklepowych półek. Domową wersję można wykorzystać do przekładania naleśników lub do smarowania kanapek. To pyszna porcja słodkości zarówno dla małych, jak i tych trochę większych dzieci. Znakomicie komponuje się z dodatkami takimi jak banany, borówki czy orzechy.
Domowa nutella. Zdrowsza wersja kremu czekoladowego [PRZEPIS]

Składniki:
- 250 g orzechów laskowych
- 250 ml mleka Łaciate Junior 3,8%
- 100 g mlecznej czekolady
- 3 łyżki gorzkiego kakao
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki cukru
Przygotowanie:
Orzechy prażymy na patelni, studzimy, a następnie obieramy. Do garnuszka wlewamy mleko. Dodajemy kakao i połamaną na kosteczki czekoladę. Podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia, ciągle mieszając. Do pojemnika blendera kielichowego wrzucamy orzechy, dodajemy rozpuszczoną czekoladę, miód i cukier. Dokładnie blendujemy. Przekładamy do słoiczka. Krem przechowujemy poza lodówką, ale w chłodnym miejscu.
Śniadanie na słodko, ale z owocami: pancakes z serka homogenizowanego
Masz w domu prawdziwego niejadka? Sprawdź, czy oprze się delikatnym i puszystym placuszkom z waniliowego serka homogenizowanego, które wyjątkowo smakują dzieciom. To idealna propozycja na słodkie, ale zdrowe śniadanie świetnie komponujące się z sezonowymi owocami lub dżemem.
Pancakes z serka homogenizowanego [PRZEPIS]

Składniki:
- 150 g waniliowego serka homogenizowanego Rolmlecz
- 2 jajka
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżka cukru pudru
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Do miski przesiewamy mąkę z solą, sodą i proszkiem do pieczenia. Jajka miksujemy z cukrem. Dodajemy serek homogenizowany, mieszamy. Dalej miksując, stopniowo dodajemy mąkę z solą, sodą i proszkiem do pieczenia. Na nieprzywierającej patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Łyżką nakładamy masę i formujemy placuszki. Smażymy z obu stron na złoty kolor.
Kuchnie świata: francuski przysmak - brioszki
Wspólne poranne śniadanie, to także znakomita okazja do zaznajamiania dzieci z kulinarnymi specjałami z innych państw. Jeśli macie rano więcej czasu spróbujcie wspólnie przygotować brioszki. To francuski przysmak – lekko słodkie pieczywo drożdżowe, składające się z ciasta bogatego w masło i jajka. Jest cieniutkie jak papier, a miękka skórka ma złocistobrązowy odcień.
Brioszki - słodkie pieczywo drożdżowe [PRZEPIS]

Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 20 g drożdży
- 1 łyżka cukru
- 90 ml ciepłego mleka Łaciate 2%
- 50 g masła ekstra Łaciate
- 2 jajka
- sól
- 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 2 łyżki rodzynek (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Zalewamy rodzynki mlekiem, by zmiękły. Odciskamy je po godzinie. Do przesianej mąki dodać drożdże, cukier, jajko, ciepłe mleko, roztopione masło, sól, rodzynki i skórkę. Ciasto zagniatamy, aż przestanie się kleić do rąk. Odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę w misce natłuszczonej olejem i przykrytej folią. Po godzinie dzielimy ciasto na 6 części. Z każdej części robimy wałek i formujemy ślimaka. Kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczamy. Odstawiamy na kolejne 30 minut. Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w 190 stopniach przez 15 minut.
