https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Pomysł na szybki i prosty obiad. Zapiekanka mięsno-ziemniaczana [PRZEPIS]

mad
Zapiekanka mięsno-ziemniaczana to pomysł na pyszny obiad.
Zapiekanka mięsno-ziemniaczana to pomysł na pyszny obiad. Fot. Katarzyna Skuta
Szukasz pomysłu na szybki i niedrogi obiad? Zapiekanka mięsno-ziemniaczana to idealna propozycja na obiad dla zapracowanych. Zobaczcie przepis!

Zapiekanki od lat cieszą się popularnością w naszej kuchni. Połączenie ziemniaków i mięsa mielonego to propozycja na rewelacyjną zapiekankę. Przepisem podzieliła się naszcza Czytelniczka Katarzyna Skuta.

Składniki

  • 60 dag mięsa mielonego
  • ok. 7-8 większych ziemniaków
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • szklanka soku pomidorowego
  • kminek
  • słodka mielona papryka
  • sól, pieprz
  • przyprawa do ziemniaków
  • duża łyżka masła
  • ok. pół szklanki mleka
  • ser żółty do posypania

Wykonanie
Cebulę posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Poddusić razem na rozgrzanym oleju. Dodać mięso mielone i przyprawy. Na koniec wlać sok pomidorowy, zagotować pilnując, aby płyn nie odparował za bardzo.
Ziemniaki ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzić. Dodać przyprawę do ziemniaków, masło i mleko. Ubić dokładnie tłuczkiem do ziemniaków. Konsystencja ma być lekka i puszysta (w razie potrzeby dolać mleka). Mięso rozłożyć w jednym dużym naczyniu żaroodpornym lub rozłożyć do 4 mniejszych na każdą porcję. Na mięsie rozłożyć ziemniaki, posypać je startym serem.
Potrawę zapiekać 25 minut w 180 stopniach.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Komentarze 1

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

G
Gośka

Świetny przepis, już parę razy robiłam taką zapiekanke, więc polecam użyć sok pomidorowy od Tarczyna, najlepszy do picia i na takie przepisy, wlewam zawsze całą buteleczkę.

Polecane oferty
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska