Zapiekanki od lat cieszą się popularnością w naszej kuchni. Połączenie ziemniaków i mięsa mielonego to propozycja na rewelacyjną zapiekankę. Przepisem podzieliła się naszcza Czytelniczka Katarzyna Skuta.
Składniki
- 60 dag mięsa mielonego
- ok. 7-8 większych ziemniaków
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- szklanka soku pomidorowego
- kminek
- słodka mielona papryka
- sól, pieprz
- przyprawa do ziemniaków
- duża łyżka masła
- ok. pół szklanki mleka
- ser żółty do posypania
Wykonanie
Cebulę posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Poddusić razem na rozgrzanym oleju. Dodać mięso mielone i przyprawy. Na koniec wlać sok pomidorowy, zagotować pilnując, aby płyn nie odparował za bardzo.
Ziemniaki ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzić. Dodać przyprawę do ziemniaków, masło i mleko. Ubić dokładnie tłuczkiem do ziemniaków. Konsystencja ma być lekka i puszysta (w razie potrzeby dolać mleka). Mięso rozłożyć w jednym dużym naczyniu żaroodpornym lub rozłożyć do 4 mniejszych na każdą porcję. Na mięsie rozłożyć ziemniaki, posypać je startym serem.
Potrawę zapiekać 25 minut w 180 stopniach.
