Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Pomysł na szybki obiad. Kopytka z kaszy jaglanej [PRZEPIS]

opr. Magda Smoleń
Kopytka z kaszy jaglanej to pomysł na szybki obiad.
Kopytka z kaszy jaglanej to pomysł na szybki obiad. Fot. materiały prasowe
Popularne i znane każdemu kopytka to wspaniały składnik wielu dań i dodatek do sosów. Przygotowaliśmy dla Was kopytka w zaskakującej wersji - z kaszy jaglanej. Co powiecie na taki sposób przygotowania? Koniecznie spróbujcie sami!

Kopytka z kaszy jaglanej to zdrowszy odpowiednik tego popularnego dania.

Składniki:

  • 180 g suchej kaszy jaglanej (np. Halina)
  • 120 g mąki ziemniaczanej
  • sól

Wykonanie:
1. Kaszę prażyć na suchej patelni aż zacznie mocno pachnieć. Ściągnąć i opłukać pod bieżącą wodą.
2. Umieścić kaszę ponownie w garnku, dodać dwie szklanki wody, łyżeczkę soli i gotować na małym ogniu przez 15 minut pod przykryciem. Wyłączyć ogień i trzymać jeszcze 10 minut.
3. Kaszę zmielić na papkę w malakserze lub blenderem, przełożyć do miski i dodać mąkę ziemniaczaną. Wyrobić ciasto. Będzie dość klejące.
4. Stolnicę podsypać mąka, uformować wałek i wykrawać kopytka.
5. Kopytka gotować w osolonej wodzie do wypłynięcia.

Podawać z bułką tartą, okrasą lub jako dodatek do dań

Polecamy też inne przepisy z kaszą jaglaną:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Lody kawowe z kajmakiem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska