Pożar zauważono ok. godz. 14 w czwartek 21.03.2024 w zakładzie przetwórstwa mięsnego w Proszówkach (gm. Bochnia). Ogień zajął wędzarnię, w której przebywał pracownik, a także przewody kominowe.
- W wyniku powstania ognia 39-letni pracownik firmy doznał poparzeń i został przewieziony do szpitala. Na obecną chwilę nie ustalono dokładnej wartości poniesionych start. Na miejscu zdarzenia czynności mające na celu dokładne ustalenie przyczyn pożaru prowadzili bocheńscy policjanci wraz z biegłym ds. pożarnictwa - relacjonuje Daniel Bułatowicz, rzecznik bocheńskiej komendy.
Obecnie sytuacja jest już opanowana. Strażacy sprawdzają pogorzelisko oraz prowadzą prace rozbiórkowe.
Do akcji gaśniczej zadysponowano pięć zastępów straży pożarnej: cztery z JRG Bochnia oraz jeden z OSP Proszówki, w sumie 10 strażaków.
W Lipnicy Murowanej trwają przygotowania do niedzielnego konkursu palm

- Lucyna Mazur z Czchowa po udziale w "The Voice Senior" dostała wiatru w żagle
- Biskup Artur Ważny z Tarnowa solidaryzuje się ze skrzywdzonymi w Kościele
- Przebudowa Plant w Bochni zakończy się wcześniej niż zaplanowano. Zdjęcia i wideo
- Prokuratura sprawdza, czy w Brzesku dochodziło do wyłudzania opłat parkingowych
- W Bochni ukazał się podręcznik do języka angielskiego z Bochnią w tle. Zobacz wideo
- Nowa organizacja ruchu przy szpitalu w Brzesku, ruch odbywa się po nowym rondzie