MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Proste precle drożdżowe do oglądania meczu. Podaj je z sosem czosnkowym. Ta słona przekąska będzie hitem

Anna Daniluk
Wideo
od 16 lat
Szukasz pomysłu na przekąskę w trakcie kibicowania wydarzeniom sportowym? Takie proste drożdżowe precle będą strzałem w dziesiątkę. Zazwyczaj obsypuję je białym sezamem wymieszanym z solą gruboziarnistą. Takie precle możesz podać do piwa. Poznaj przepis na miękkie precle z sezamem.

W skrócie

Do oglądania sportowych rywalizacji proponuję zrobić domowe precle z sezamem. Zazwyczaj robię przekąskę w stylu niemieckim. Jeśli chcesz, możesz je piec dłużej, aby zyskały głęboki brązowy kolor. Aby przekąska miała puszyste wnętrze i zarazem była chrupiąca z wierzchu, zwróć uwagę, aby masło było całkowicie miękkie. Do maczania upieczonych precli nadaje się sos serowy, twarożek z cebulą w stylu gziku lub kremowy sos czosnkowy.

Widok z góry na precle drożdżowe z solą
Domowe precle drożdżowe świetnie smakują obsypane sezamem i solą. freepik.com/freepik/zdjęcie ilustracyjne

Precle drożdżowe – prosty przepis na imprezę

Liczba porcji: na 8-10 sztuk.
Czas przygotowania: 3 godziny.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej typ 650,
  • 5 g suszonych drożdży,
  • 1/2 łyżeczki cukru,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 250 ml ciepłej wody,
  • 30 g miękkiego masła,
  • 40 g sody oczyszczonej,
  • 2 l wody do obgotowania,
  • 1 żółtko,
  • 20 ml mleka,
  • 20 g białego sezamu.

Jak zrobić proste precle drożdżowe?

Sposób przygotowania:

  1. Do miski robota kuchennego wsyp przesianą mąkę pszenną, suszone drożdże, cukier, sól i dokładnie wymieszaj.
  2. Włącz robot kuchenny na drugi stopień mocy i wlej ciepłą wodę.
  3. Wyrabiaj przez 8 minut zwarte ciasto.
  4. Dodaj miękkie masło i wyrabiaj przez kolejne 10 minut.
  5. Wybierz ciasto z misy robota kuchennego do szklanej miski natłuszczonej olejem i odstaw do wyrośnięcia na 1,5 godziny.
  6. Wyrośnięte ciasto podziel na 8 lub 10 porcji.
  7. Uformuj je w długie rulony, które następnie zawiń w kształt precelków. Końcówki przeplataj i zawiń do środka.
  8. Ułóż je na papierze do pieczenia i odstaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 15 minut. Może to być piekarnik z włączoną lampką.
  9. Zagotuj 2 litry wody w garnku razem z sodą oczyszczoną. Do wrzątku wrzucaj wyrośnięte precle i gotuj je przez około 30 sekund do minuty.
  10. Przełóż je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  11. Żółtko rozmieszaj z mlekiem i posmaruj nim precelki na blaszce.
  12. Precelki posyp równomiernie białym sezamem.
  13. Precle drożdżowe piecz w piekarniku rozgrzanym do 220° Celsjusza przez 15 minut.

Może cię także zainteresować:

Dodatki do domowych precli

Domowe precelki można także posypać gruboziarnistą solą lub czarnym sezamem. Świetnie też sprawdza się zatar, czyli mieszanka sezamu, tymianku, soli i sumaku. W polskiej odsłonie świetnie sprawdza się czarnuszka. Zamiast soli gruboziarnistej sprawdza się także sól w płatkach.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Odmierzaj składniki precyzyjnie

Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Proste precle drożdżowe do oglądania meczu. Podaj je z sosem czosnkowym. Ta słona przekąska będzie hitem - Strona Kuchni

Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska