Sałatka z karmazynem to propozycja na dietetyczną przekąskę. Karmazyn to ryba chuda, więc bez obaw mogą po nią sięgać osoby na diecie. Przepis naszej Czytelniczki Joanny Tokarz, autorki bloga „Kuchnia w czekoladzie”.
Składniki
- 2 filety z karmazyna
- 70 g rukoli
- 25 g kiełków z rzodkiewki
- świeży ogórek
- czerwona papryka
- woreczek ryżu
- ok 1/5 szklanki oliwy z oliwek (50ml)
- 1 marynowana czerwona papryka
- sól, pieprz oraz czosnek granulowany do smaku
- przyprawa do ryb
Wykonanie
Rukolę i kiełki wypłukać i osuszyć na papierowych ręcznikach lub w suszarce do sałaty. Rybę pokroić w większe kostki. Oprószyć przyprawą do ryb i grillować do miękkości ok. 15-20 minut. Ryż ugotować i lekko ostudzić. Paprykę i świeżego ogórka pokroić w małe kostki. Oliwę wymieszać z ok. 1/2 płaskiej łyżeczki pieprzu i czosnku. Połączyć wszystkie składniki. Dodać oliwę z przyprawami, wymieszać. Jeśli potrzeba, delikatnie posolić.
Zobacz koniecznie!

Wideo