Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przekąski. Lekka sałatka z grillowanym karmazynem [PRZEPIS]

mad
Sałatka z grillowanym karmazynem. Zobaczcie przepis!
Sałatka z grillowanym karmazynem. Zobaczcie przepis! Fot. Joanna Tokarz
Karmazyn to delikatna ryba o małej zawartości tłuszczu. Warto ją zgrillować i dodać do pysznej sałatki. Zobaczcie przepis!

Sałatka z karmazynem to propozycja na dietetyczną przekąskę. Karmazyn to ryba chuda, więc bez obaw mogą po nią sięgać osoby na diecie. Przepis naszej Czytelniczki Joanny Tokarz, autorki bloga „Kuchnia w czekoladzie”.

Składniki

  • 2 filety z karmazyna
  • 70 g rukoli
  • 25 g kiełków z rzodkiewki
  • świeży ogórek
  • czerwona papryka
  • woreczek ryżu
  • ok 1/5 szklanki oliwy z oliwek (50ml)
  • 1 marynowana czerwona papryka
  • sól, pieprz oraz czosnek granulowany do smaku
  • przyprawa do ryb

Wykonanie
Rukolę i kiełki wypłukać i osuszyć na papierowych ręcznikach lub w suszarce do sałaty. Rybę pokroić w większe kostki. Oprószyć przyprawą do ryb i grillować do miękkości ok. 15-20 minut. Ryż ugotować i lekko ostudzić. Paprykę i świeżego ogórka pokroić w małe kostki. Oliwę wymieszać z ok. 1/2 płaskiej łyżeczki pieprzu i czosnku. Połączyć wszystkie składniki. Dodać oliwę z przyprawami, wymieszać. Jeśli potrzeba, delikatnie posolić.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Lody kawowe z kajmakiem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska