Przekąski. Przepis na chatkę łososiowo-szpinakową. Danie to nie tylko prezentuje się efektownie, ale też jest wyjątkowo smaczne. Spróbujcie, a nie pożałujecie!
Składniki na ciasto
- 2 szklanki mąki pszennej
- 80 g szpinaku młodego (np. Eisberg)
- 4 duże jajka
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki oleju
Składniki na nadzienie
- 200 g serka śniadaniowego
- 50 g sera feta
- 150 g łososia wędzonego w plastrach
- sól
- pieprz
Wykonanie
Szpinak zblendować na gładką masę. Z białek ubić pianę, dodając cukier i sól. Drewnianą łyżką wymieszać żółtka z mąką, ubitą pianą, proszkiem do pieczenia, olejem i zblendowanym szpinakiem. Ciasto przelać do blachy (40x30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do wcześniej nagrzanego do 180°C piekarnika – piec około 25 minut. Po upieczeniu i całkowitym ostygnięciu, blat pociąć na 6 równych prostokątów. Pozostałe skrawki pokruszyć.
Prostokąty posmarować (z jednej strony) wymieszanym serem z solą i pieprzem, na każdej części ułożyć cienki plaster łososia. Spód chatki tworzą 2 prostokąty, ułożone jeden na drugim. Następne części chatki połączyć ze spodem z dwóch stron, by stworzyć formę trójkąta. Wierzch posypać pokruszonym ciastem.
Zobacz koniecznie:Sałatki. Zobacz TOP 10 przepisów na pyszne sałatki
Zobacz koniecznie:Sałatki na grilla. TOP 10 pysznych, sprawdzonych przepisów do dań z grilla
Zobacz koniecznie:TOP 12 najlepszych, prostych sałatek
Zobacz koniecznie:8 propozycji na dania z bobem naszych Czytelników
Zobacz koniecznie:Przepisy na ogórki małosolne
Zobacz też: Przetwory z ogórków. TOP 10 przetworów z ogórków gruntowych naszych Czytelników [PRZEPISY]
Zobacz też:Kiszona papryka Koła Gospodyń Wiejskich
Zobacz też:Suszone pomidory w słoikach
Zobacz koniecznie:Jak przygotować domowy przecier pomidorowy na zimę
Zobacz też:Jak zrobić domowy sos do spaghetti na zimę
Zobaczcie koniecznie:TOP 10 deserów z porzeczkami naszych Czytelników
Zobaczcie też:TOP 10 deserów z malinami naszych Czytelników
Zobacz też:Przepisy na pyszne ciasta z rabarbarem
Zobacz też:Botwinka. Zupy z botwiny na ciepło i zimno [PRZEPISY]
Zobacz też:Sernik na zimno: przepisy
Zobacz koniecznie:Jak przygotować szparagi? Trzy pomysły na pyszne dania z zielonymi szparagami
Zobacz koniecznie:Zupa ze szparagów białych lub zielonych – przepisy
Zobacz koniecznie:Przepisy na szparagi. Zobacz TOP 10 propozycji naszych Czytelników
Źródło: Dzień Dobry TVN
