Sałatka rybna z filetów morszczuka z sosem pomidorowym to pomysł na pyszna przekąskę. Przepisem podzieliła się nasza Czytelniczka Patrycja Fudalewska-Jasińska.
Składniki
- 0,75 kg filetów z morszczuka
- szklanka wody
- 1/4 szklanki oleju
- 1/4 szklanki octu
- łyżka cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- listek laurowy
- 4 cebule
- 200 g przecieru pomidorowego
- 3 jajka
- 3/4 szklanki mąki
- olej
Wykonanie
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Następnie dolać wodę i dusić do miękkości. Dodać: sól, pieprz, przecier pomidorowy, liście laurowe, ziele angielskie, cukier i ocet i dusić 25 min. na małym ogniu. Mąkę i jajka razem wymieszać i doprawić solą i pieprzem. Rybę pokroić na trzycentymetrowe kawałki, maczać w powstałym cieście i smażyć na złoty kolor.
Wystudzoną rybę ułożyć warstwami w salaterce, polewając każdą warstwę sosem. Podawać na zimno.

Wideo