Działająca przy Domu Kultury kapela ludowa współpracuje z paniami akompaniując przy śpiewie ludowych utworów. Corocznie biorą udział w przeglądach amatorskich zespołów, organizowanych w Warszawie przez Dom Kultury Włoch.
W Domu Kultury w Woli Zabierzowskiej odbywają się spotkania, na których starsze gospodynie przekazują swoją wiedzę i praktykę w dzierganiu igłą, szydełkiem. Nie brakuje również spotkań kulinarnych, na których można coś dobrego zjeść i czegoś się nauczyć.
Składniki
- 1 kg śledzi solonych
- 1/2 kg cebuli
- 1/2 szklanki oleju słonecznikowego
- 5 liści laurowych
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 2 łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 szklanki octu
- 2 szklanki wody
Składniki na sos śmietanowy
- szklanka śmietany kwaśnej 18 proc.
- 2 łyżki majonezu
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie
Z liścia laurowego, ziela angielskiego, cukru, octu, wody i soli ugotować zalewę. Wystudzić.
Cebulkę pokroić w piórka, zalać wrzątkiem, po 10 minutach odcedzić i dodać do zalewy. Kiedy składniki będą już ostudzone, dodać śledzie. Zostawić je w zalewie na co najmniej 24 godziny. Potem odlać zalewę i dodać olej.
Jeżeli lubimy śledzie nieco tłuściejsze, możemy przygotować sos śmietanowy z podanych składników. Wtedy śledzie po wyjęciu z zalewy pokroić w paski i zalać sosem śmietanowym.
Zobacz też:Wigilia 2018. Tradycyjny karp smażony
Zobacz też:Bożonarodzeniowy keks z suszonymi śliwkami i chałwą z dodatkiem orzechów
Zobacz też:Świąteczny makowiec czekoladowy z żurawiną, orzechami i migdałami
Zobacz też:Świąteczne, proste ciastka z jabłkami
Źródło: Agencja TVN