Żółta fasola szparagowa ma delikatny, kremowy smak. W połączeniu z makaronem, groszkiem cukrowym, sałatą i kurczakiem stworzy pyszne, wiosenne dania. Przepisem podzieliła się nasza Czytelniczka Joanna Tokarz, autorka bloga „Kuchnia w czekoladzie”.
Składniki dla 3 osób:
- 200 g makaronu typu kokardka
- 100 g młodej fasolki szparagowej
- 50 g obranego groszku cukrowego
- 1/2 małej główki sałaty
- 1 garść liści szpinaku
- około 6 suszonych pomidorów
- ugotowane mięso z dwóch udek kurczaka
- 4 łyżki sosu balsamicznego
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Udka kurczaka ugotować do miękkości, wystudzić i obieramy mięso. Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente - wg przepisu na opakowaniu. Fasolkę szparagową ugotować z dodatkiem soli około 15 minut (do miękkości). Ostudzić lekko i przekroić na pół. Sałatę wymyć i potargać na małe cząstki, podobnie liście szpinaku. Sałatę, mięso, fasolkę, szpinak, pokrojone drobno suszone pomidory oraz groszek cukrowy połączyć z sosem balsamicznym, doprawić solą i pieprzem. Wymieszać. Podawać od razu po przygotowaniu.
Słodko-kwaśna sałata do obiadu
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?