https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Przepisy wielkanocne. Wielkanocny bocheński żurek na serwatce [PRZEPIS]

mad
Świąteczny wielkanocny żurek na serwatce.

Żurek na serwatce. Dziś nieczęsto przygotowuje się świąteczny żurek na serwatce. A szkoda, bo jest pyszny! Taki żurek przygotowują do dziś bocheńskie gospodynie. Jest to tak zwany żurek świąteczny, w przeciwieństwie od postnego, który był na zakwasie.

Składniki

  • 1 l serwatki
  • 1 l wody
  • 1 jajko
  • 10 dag kiełbasy
  • 5 dag słoniny
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 2 łyżki mąki
  • czosnek
  • ziele angielskie, liść laurowy
  • majeranek, kminek
  • sól, cukier, pieprz

Wykonanie

Serwatkę z wodą zagotować, dodać pozostałe składniki oraz jajko ugotowane na twardo.
Przyprawić.

Zobacz koniecznie: TOP 10 przepisów naszych Czytelników n a wielkanocne mazurki

Zobacz koniecznie: Przepisy naszych Czytelników na baby wielkanocne. TOP 10!

Zobacz też:TOP 10 przepisów małopolskich gospodyń na święta wielkanocne

Zobacz też:Domowe wędliny. Biała kiełbasa z karkówki, schabu i boczku

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kobieta

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska