Żurek na serwatce. Dziś nieczęsto przygotowuje się świąteczny żurek na serwatce. A szkoda, bo jest pyszny! Taki żurek przygotowują do dziś bocheńskie gospodynie. Jest to tak zwany żurek świąteczny, w przeciwieństwie od postnego, który był na zakwasie.
Składniki
- 1 l serwatki
- 1 l wody
- 1 jajko
- 10 dag kiełbasy
- 5 dag słoniny
- 1/2 szklanki śmietany
- 2 łyżki mąki
- czosnek
- ziele angielskie, liść laurowy
- majeranek, kminek
- sól, cukier, pieprz
Wykonanie
Serwatkę z wodą zagotować, dodać pozostałe składniki oraz jajko ugotowane na twardo.
Przyprawić.
Zobacz koniecznie: TOP 10 przepisów naszych Czytelników n a wielkanocne mazurki
Zobacz koniecznie: Przepisy naszych Czytelników na baby wielkanocne. TOP 10!
Zobacz też:TOP 10 przepisów małopolskich gospodyń na święta wielkanocne
Zobacz też:Domowe wędliny. Biała kiełbasa z karkówki, schabu i boczku
Zobacz też:Jak zrobić pyszną, domową pasztetową
Zobacz też:Żurek na lekkim domowym zakwasie z kiełbaskami drobiowymi
Źródło: Dzień Dobry TVN

Wideo