Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przetwory. Cukinia z czosnkiem i ziołami na zimę [PRZEPIS]

mad
Cukinia na zimę.
Cukinia na zimę. Andrzej Łukańko
Przepis na smażoną i pasteryzowaną cukinię na zimę.

Przepisem na cukinię na zimę podzielił się z nami Andrzej Łukańko z Krzywaczki.

Składniki

  • cukinia różnokolorowa (20-30 cm długości)
  • olej
  • sól
  • pieprz
  • ocet winny
  • czosnek
  • opcjonalnie zioła (np. bazylia, rozmaryn, tymianek, lubczyk, itp.)

 
Wykonanie
Cukinie pokroić na plastry wraz ze skórką o grubości ok. 0,5 cm.
Ułożyć na talerzu i delikatnie posolić.
Rozgrzać olej na patelni i pokrojone i osolone plastry podpiec na lekki kolor jasnobrązowy, ale tak aby plastry się nie rozleciały .
Oleju użyć tyle, aby się nie przypalał, plastry cukinii nie pływały w nim. Gorące plastry cukinii przekładać do słoików różnymi kolorami, przekładając je plasterkami czosnku,  oraz opcjonalnie ziołami. Pieprzymy do smaku. W słoiku powstanie ładna „zebra”.
Do napełnionego słoika wlać łyżeczkę octu winnego i ewentualnie uzupełnić świeżym olejem, zostawiając około 1 cm luzu .
Cukinia nasącza się olejem podczas pieczenia,
stąd niewiele trzeba dolewać oleju do słoika lub wcale.
Słoiki zakręcić i pasteryzować około 15 minut w wodzie w temperaturze około 100 stopni.

Zobacz propozycje na dania z cukinią naszych Czytelników:

TOP 10 dań z cukinii naszych Czytelników

od 12 lat
Wideo

Bohaterka Senatorium Miłości tańczy 3

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska