https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Przetwory. Kolorowe kiszone warzywa kimchi [PRZEPIS]

Violetta Grzelka
Kolorowe kiszone warzywa. Spróbujcie koniecznie.
Kolorowe kiszone warzywa. Spróbujcie koniecznie. Violetta Grzelka
Przepis na kiszone warzywa kimchi.

Przepisem na kiszone warzywa podzieliła się Violetta Grzelka, autorka bloga Mamucie Przysmaki.

Składniki na litrowy słoik

  • 3-4 marchewki 
  • 1 rzepa 
  • 1 mała kalarepka 
  • 1/4 kalafiora 
  • 1-3 liście jarmużu 
  • kilka listków rzodkiewki 
  • pęczek rzodkiewek 
  • świeża papryczka chilli (opcjonalnie) 
  • 4 łyżki stołowe soli morskiej 
  • 1-2 łyżki stołowe startego imbiru 
  • 3-4 ząbki czosnku 
  • pęczek dymki (głównie zielone części) 
  • litrowy słoik 


Wykonanie

Warzywa (łącznie ok. 1 kg) umyć i obrać, jeśli dotyczy. Marchewkę pokroić w talarki, rzepę i kalarepę w słupki, kalafior podzielić na mniejsze różyczki, liście jarmużu i rzodkiewki posiekać, a rzodkiewkę można zostawić w całości. 
Pokrojone warzywa zalać w misce lub garnku solanką przygotowaną z litra wody i 4 łyżek stołowych soli morskiej, docisnąć talerzem i odstawić na 1-2 godziny. 
W międzyczasie przygotować pastę ze startego na tarce imbiru, papryczki chili oraz przeciśniętego przez praskę czosnku. 
Następnie warzywa odcisnąć, doprawić do smaku solą lub przepłukać wodą, wymieszać z przygotowaną ostrą pastą, posiekaną dymką i ciasno upakować do litrowego, wyparzonego słoika. 
Zawartość porządnie docisnąć, słoik zakręcić i odstawić na blat kuchenny na 3-7 dni. Uwaga! Codziennie trzeba otwierać słoik, odgazować i docisnąć porządnie warzywa. Gotowe kolorowe kimchi wstawić do lodówki. Podawać zamiast sałatki do obiadu czy kanapek oraz jako drobną przekąskę. 
Stopień ukiszenia i skład można zmieniać według swojego uznania. Kimchi można przechowywać w lodówce kilka tygodni. 

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kobieta

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska