https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Przetwory. Sos paprykowy na zimę do słoików [PRZEPIS]

Koło Gospodyń z Białki
Domowy sos paprykowy na zimę.
Domowy sos paprykowy na zimę. Koło Gospodyń Wiejskich w Białce
Przepis na sos paprykowy na zimę do słoików.

Przepis na sos paprykowy na zimę od gospodyń z Białki. Stowarzyszenie "Koło Gospodyń w Białce" powstało w 2011 r. Zrzesza 22 kobiety i 20 członków honorowych - mężów wspierających członkinie. Każda z pań robi co potrafi najlepiej - rękodzieło artystyczne, pyszne smakołyki według starych rodzinnych receptur, a utworzona w 2012 r. „Zobielsko Gromada" śpiewa, gra i tańczy, by ocalić od zapomnienia folklor regionu. Gospodynie występują w regionalnych strojach babiogórskich, śpiewając regionalne pieśni ludowe i prezentując różne obrzędy . Zawsze obok stoi pięknie udekorowany stół z potrawami regionalnymi, który ugina się od przygotowanych dań. Na zimę panie polecają pyszny sos paprykowy.

Składniki

  • 3 kg papryki czerwonej 
  • 6 papryczek pepperoni
  • 3 słoiczki dobrego przecieru pomidorowego 
  • 1/2 kg cukru 
  • 3 łyżki soli 
  • 1 szklanka oleju 
  • 1 szklanka octu 
  • 1 główka czosnku 
  • 6 ziarenek ziela angielskiego 
  • 6 liści laurowych

 

Wykonanie
Paprykę zemleć w maszynce i zagotować (około 15 minut). Do zagotowanej papryki dodać wszystkie składniki oprócz czosnku i gotować jeszcze 10 minut. Na końcu dodać czosnek. Gorący sos przełożyć do słoiczków. Nie trzeba pasteryzować. 

Zobacz koniecznie:

Zainspiruj się!

Zobacz koniecznie:

Zobacz propozycje na dania z cukinią naszych Czytelników:

Zobacz koniecznie:

Zobacz koniecznie:

Zobacz koniecznie:

Zobacz koniecznie:

Zobacz koniecznie:

Zobacz koniecznie:

Zobacz koniecznie:

FLESZ - Owoce prosto z krzaka groźne dla zdrowia!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kobieta

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska