Przepis na sos paprykowy na zimę od gospodyń z Białki. Stowarzyszenie "Koło Gospodyń w Białce" powstało w 2011 r. Zrzesza 22 kobiety i 20 członków honorowych - mężów wspierających członkinie. Każda z pań robi co potrafi najlepiej - rękodzieło artystyczne, pyszne smakołyki według starych rodzinnych receptur, a utworzona w 2012 r. „Zobielsko Gromada" śpiewa, gra i tańczy, by ocalić od zapomnienia folklor regionu. Gospodynie występują w regionalnych strojach babiogórskich, śpiewając regionalne pieśni ludowe i prezentując różne obrzędy . Zawsze obok stoi pięknie udekorowany stół z potrawami regionalnymi, który ugina się od przygotowanych dań. Na zimę panie polecają pyszny sos paprykowy.
Składniki
- 3 kg papryki czerwonej
- 6 papryczek pepperoni
- 3 słoiczki dobrego przecieru pomidorowego
- 1/2 kg cukru
- 3 łyżki soli
- 1 szklanka oleju
- 1 szklanka octu
- 1 główka czosnku
- 6 ziarenek ziela angielskiego
- 6 liści laurowych
Wykonanie
Paprykę zemleć w maszynce i zagotować (około 15 minut). Do zagotowanej papryki dodać wszystkie składniki oprócz czosnku i gotować jeszcze 10 minut. Na końcu dodać czosnek. Gorący sos przełożyć do słoiczków. Nie trzeba pasteryzować.
Zobacz też:Marynowana dynia na zimę
Zobacz też:Kiszona papryka Koła Gospodyń Wiejskich
Zobacz też:Suszone pomidory w słoikach
Zobacz też:Podgrzybki w pomidorach na zimę
Zobacz też:Przepis na szybką konfiturę z dyni
Zobacz też:Przepisy na grzyby na zimę
Zobacz koniecznie:
Zainspiruj się!
Zobacz koniecznie:
Zobacz też: TOP 7 przepisów na placki ziemniaczane
Zobacz propozycje na dania z cukinią naszych Czytelników:
Zobacz koniecznie:
Zobacz koniecznie:
Zobacz koniecznie:
Zobacz koniecznie:
Zobacz koniecznie:
Zobacz koniecznie:
Zobacz koniecznie:
