Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Pyszna sałatka z serem camembert i rukolą [PRZEPIS]

Joanna Tokarz
Sałatka z rukolą i serem camembert.
Sałatka z rukolą i serem camembert. Joanna Tokarz
Przepis na szybką i prostą sałatkę z camembertem, rukolą i orzechami

Przepisem na sałatkę z rukolą i serem camembert podzieliła się Joanna Tokarz, autorka bloga Kuchnia w czekoladzie.

Składniki dla 1 osoby

  • 35 g świeżej rukoli
  • krążek sera camembert
  • 8 średnich truskawek świeżych
  • małe jajko
  • łyżeczka świeżego, drobno posiekanego tymianku (ewentualnie suszony)
  • 1/2 szklanki włoskich orzechów
  • 4 łyżki słonecznika łuskanego
  • 2 łyżki płatków migdałów
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • łyżka stołowa oliwy z oliwek


Dodatkowo

  • olej do smażenia sera


Wykonanie

Ser podzielić na 8 małych trójkącików. Jajko połączyć ze świeżym tymiankiem oraz szczyptą soli i pieprzu. Połowę orzechów drobno posiekać wraz z dwoma łyżkami słonecznika. Kawałki camemberta zapanierować w jajku, a następnie w posiekanych bakaliach. Usmażyć na oleju z każdej strony na złoty kolor.
Rukolę oraz pokrojone w plasterki truskawki wymyć i osuszyć. Przełożyć do miski, dodać resztę grubo posiekanych orzechów, słonecznik oraz migdały i wymieszać delikatnie z oliwą z oliwek. Przełożyć na talerz, dodając kawałki upieczonego i odsączonego z nadmiaru tłuszczu camemberta.

Zobacz też:
TOP 10 przepisów na pyszne sałatki

Zobacz też:Konfitura z zielonych orzechów włoskich

Zobacz też:
Marynowany agrest

Źródło: Dzień Dobry TVN

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska