Przepisem na sałatkę z rukolą i serem camembert podzieliła się Joanna Tokarz, autorka bloga Kuchnia w czekoladzie.
Składniki dla 1 osoby
- 35 g świeżej rukoli
- krążek sera camembert
- 8 średnich truskawek świeżych
- małe jajko
- łyżeczka świeżego, drobno posiekanego tymianku (ewentualnie suszony)
- 1/2 szklanki włoskich orzechów
- 4 łyżki słonecznika łuskanego
- 2 łyżki płatków migdałów
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- łyżka stołowa oliwy z oliwek
Dodatkowo
- olej do smażenia sera
Wykonanie
Ser podzielić na 8 małych trójkącików. Jajko połączyć ze świeżym tymiankiem oraz szczyptą soli i pieprzu. Połowę orzechów drobno posiekać wraz z dwoma łyżkami słonecznika. Kawałki camemberta zapanierować w jajku, a następnie w posiekanych bakaliach. Usmażyć na oleju z każdej strony na złoty kolor.
Rukolę oraz pokrojone w plasterki truskawki wymyć i osuszyć. Przełożyć do miski, dodać resztę grubo posiekanych orzechów, słonecznik oraz migdały i wymieszać delikatnie z oliwą z oliwek. Przełożyć na talerz, dodając kawałki upieczonego i odsączonego z nadmiaru tłuszczu camemberta.
Zobacz też:TOP 10 przepisów na pyszne sałatki
Zobacz też:Konfitura z zielonych orzechów włoskich
Zobacz też:Marynowany agrest
Źródło: Dzień Dobry TVN