Przepisem na domową nutellę podzieliła się Joanna Tokarz, autorka bloga Kuchnia w czekoladzie.
Składniki
- 1 i ½ kg śliwek węgierek
- ½ tabliczki mlecznej czekolady
- 2 pełne łyżki kakao
- 400 g cukru kryształu
- 100 g orzechów włoskich
Wykonanie
Śliwki umyć, wyjąć pestki i przepuścić przez maszynkę do mięsa. Dodać cukier i smażyć na małym ogniu ok. 2 godziny często mieszając. Do wysmażonych, gęstych powideł dodać pokruszoną czekoladę, kakao oraz zmielone orzechy. Całość smażyć jeszcze około 20 minut, a następnie przełożyć do wyparzonych i osuszonych słoiczków. Dobrze zakręcone wstawić do piekarnika nagrzanego do 120 stopni i pasteryzować 30 minut. Po tym czasie piekarnik wyłączyć, a słoiczki nutelli zostawić w nim do całkowitego ostudzenia.
Zobacz też:Przepis na konfiturę z płatków róży
Zobacz też:Konfitura z zielonych orzechów włoskich
Zobacz też:Marynowany agrest
Źródło: Dzień Dobry TVN