Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przetwory. Domowa nutella ze śliwek, lekko orzechowa [PRZEPIS]

Joanna Tokarz
Domowa nutella smakuje wyśmienicie!
Domowa nutella smakuje wyśmienicie! Joanna Tokarz
Jak zrobić domową, zdrową nutellę? Przepis jest bardzo prosty.

Przepisem na domową nutellę podzieliła się Joanna Tokarz, autorka bloga Kuchnia w czekoladzie.

Składniki

  • 1 i ½ kg śliwek węgierek 
  • ½ tabliczki mlecznej czekolady 
  • 2 pełne łyżki kakao 
  • 400 g cukru kryształu 
  • 100 g orzechów włoskich 

 
Wykonanie 
Śliwki umyć, wyjąć pestki i przepuścić przez maszynkę do mięsa. Dodać cukier i smażyć na małym ogniu ok. 2 godziny często mieszając. Do wysmażonych, gęstych powideł dodać pokruszoną czekoladę, kakao oraz zmielone orzechy. Całość smażyć jeszcze około 20 minut, a następnie przełożyć do wyparzonych i osuszonych słoiczków. Dobrze zakręcone wstawić do piekarnika nagrzanego do 120 stopni i pasteryzować 30 minut. Po tym czasie piekarnik wyłączyć, a słoiczki nutelli zostawić w nim do całkowitego ostudzenia. 

Zobacz też:Przepis na konfiturę z płatków róży

Zobacz też:Konfitura z zielonych orzechów włoskich

Zobacz też:
Marynowany agrest

Źródło: Dzień Dobry TVN

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska