- Tematem tegorocznego festiwalu popisowych menu w najlepszych restauracjach są kulinarne newsy, trendy i związane z nimi historie. To będzie najbardziej sensacyjna edycja RestaurantWeek, w której goście będą odkrywać wyselekcjonowane aromatyczne dania, inspirowane najświeższymi wiadomościami ze świata – zaznacza Marcin Wawrzeń, dyrektor festiwalu.
Kuchnie świata w Krakowie
W Krakowie festiwalowego menu można spróbować w 51 restauracjach.
Miłośnicy kuchni azjatyckiej znajdą coś dla siebie w Indus Tandoor, Daigo Sushi, Hankki, czy Yana Sushi. Szeroko reprezentowana jest kuchnia włoska, której przysmaki podadzą m.in. Bona Restaurant & Bar, Ciao Bella, Molto, Pizzeria "Trzy Papryczki", Pizzeria Trattoria Papryczki 5, Primo, Projekt Strzelnica, czy Trattoria Soprano.
Wielu szefów kuchni sięgnęło po comfort food: burger z szarpaną golonką w panko, sosem musztardowo-chrzanowym i kiszonym ogórkiem pojawił się w menu Nalej Se, grillowany 200g stek wołowy Tri-Tip (SWAMI-beef), domowe frytki z parmezanem, demi glace, salsa verde to propozycja Wola Verde, a pizza z salami, mozzarellą i sałatką z rukoli - restauracji Gaia (Stradom House).
Polędwiczka wieprzowa z rozmarynowym mchem i puree z palonego kalafiora z kajmakiem oraz ziemniaki Amandine i brukselka z chipotle (Techie’s), czy wolno pieczona jagnięcina, podana z fondantem ziemniaczanym, aromatycznym ciemnym musem z czerwonej kapusty oraz jagody leśnej (Tużurek) zadowolą podniebienia niejednego smakosza.
Szefowie kuchni sześciu restauracji: 4Seasons, AWIW, Błonia Bistro, Daigo Sushi, Radiovej i Vinnicy Wieliczka, przygotowali również wersję menu dla wegan - bez udziału produktów odzwierzęcych.
Jak zjeść na RestaurantWeek?
Każda z restauracji przygotowała popisowe menu składające się z przystawki, dania głównego oraz deseru, które będzie dostępne w specjalnej festiwalowej cenie od 69,99 zł (+ opłata rezerwacyjna 5,98 zł, prime time +10 zł).
W ramach rezerwacji każdy gość krakowskich restauracji otrzyma w prezencie do wyboru: festiwalowy cocktail do wyboru dla pełnoletnich lub niepełnoletnich.
Należy wybrać liczbę osób, datę, godzinę oraz jedno z dwóch menu. Każda wizyta w restauracji podczas RestaurantWeek jest przewidziana na 90 minut.
Festiwalowe menu można zarezerwować już teraz na stronie https://restaurantweek.pl/
Festiwalowe śniadanie
Równolegle do RestaurantWeek odbędzie się Breakfast Week.
"Śniadania stają się nowym polem do eksperymentowania w świecie gastronomii, gdzie kucharze prześcigają się w kreatywności, oferując nowoczesne, zdrowe i unikalne dania" - wyjaśniają organizatorzy.
W Krakowie będzie można śniadać w festiwalowym nastroju w 18 miejscach: kawiarniach i restauracjach. Goście będą mieli możliwość odkrywania śniadaniowych menu i kaw na napoju roślinnym Alpro w wyjątkowej festiwalowej cenie 35 zł (+ opłata rezerwacyjna 3,98 zł).
Rezerwacje: https://RestaurantWeek.pl/ oraz https://app.rclb.pl
