Rozgrzewająca zupa krem z czosnku z dodatkiem papryczek chili [PRZEPIS]
opr. Magda Smoleń
Zupa krem z czosnku. Zobaczcie przepis!
Fot. Katarzyna Kośmider
Dobroczynne właściwości czosnku zna każdy. Przede wszystkim uodparnia i zapobiega infekcjom oraz oczyszcza organizm z toksyn. Zobaczcie przepis na zupę krem z czosnkiem.
Zupy czosnkowe nie cieszą się w Polsce popularnością. A szkoda – są zdrowe i pożywne. Spróbujcie kremowej zupy czosnkową naszej Czytelniczki Katarzyny Kośmider, a z pewnością Wam posmakuje.
Składniki dla 4 osób
5 główek czosnku
biała część pora
1 cebula
1 papryczka chili
2 łyżki oleju roślinnego do smażenia
1 średnia marchewka
1 średnia pietruszka
1 średni ziemniak
2 listki laurowe
3 - 4 ziarenka ziela angielskiego
5 - 6 ziarenek pieprzu
sól, pieprz do smaku
2-3 łyżki śmietany 18% (do zabielenia zupy)
natka pietruszki (do posypania)
Wykonanie: Przesmażyć na oleju pokrojonego w krążki pora, cebulę posiekaną w piórka, obrane i posiekane na mniejsze kawałki ząbki czosnku oraz drobno posiekaną papryczkę chili. Przełożyć usmażone warzywa do garnka, dodać obranego i pokrojonego na mniejsze kawałki ziemniaka, marchewkę i pietruszkę, liście laurowe, ziarenka ziela angielskiego i pieprzu. Zalać wodą, na około 2-3 cm nad poziom warzyw. Lekko posolić. Gotować zupę do czasu, aż warzywa będą miękkie, następnie zblendować zupę na krem. Zabielić zupę odrobiną śmietany, doprawić do smaku solą i pieprzem. Zupę podawać z grzankami posypaną posiekaną natką pietruszki.
Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji.
Zaloguj się lub załóż konto
Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.