Zupy czosnkowe nie cieszą się w Polsce popularnością. A szkoda – są zdrowe i pożywne. Spróbujcie kremowej zupy czosnkową naszej Czytelniczki Katarzyny Kośmider, a z pewnością Wam posmakuje.
Składniki dla 4 osób
- 5 główek czosnku
- biała część pora
- 1 cebula
- 1 papryczka chili
- 2 łyżki oleju roślinnego do smażenia
- 1 średnia marchewka
- 1 średnia pietruszka
- 1 średni ziemniak
- 2 listki laurowe
- 3 - 4 ziarenka ziela angielskiego
- 5 - 6 ziarenek pieprzu
- sól, pieprz do smaku
- 2-3 łyżki śmietany 18% (do zabielenia zupy)
- natka pietruszki (do posypania)
Wykonanie:
Przesmażyć na oleju pokrojonego w krążki pora, cebulę posiekaną w piórka, obrane i posiekane na mniejsze kawałki ząbki czosnku oraz drobno posiekaną papryczkę chili.
Przełożyć usmażone warzywa do garnka, dodać obranego i pokrojonego na mniejsze kawałki ziemniaka, marchewkę i pietruszkę, liście laurowe, ziarenka ziela angielskiego i pieprzu. Zalać wodą, na około 2-3 cm nad poziom warzyw. Lekko posolić.
Gotować zupę do czasu, aż warzywa będą miękkie, następnie zblendować zupę na krem.
Zabielić zupę odrobiną śmietany, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Zupę podawać z grzankami posypaną posiekaną natką pietruszki.
