Grillowany kurczak, roszponka, ser feta, suszone pomidory i zielone oliwki to podstawa pysznej i prostej sałatki. Przepis naszej Czytelniczki Patrycji Fudalewskiej-Jasińskiej.
Składniki na 3-4 porcje:
- 100 g roszponki
- 100 g fety
- podwójny filet z kurczaka
- słoiczek suszonych pomidorów
- oliwki zielone
- sól, pieprz, słodka papryka
- sok wyciśnięty z połowy cytryny
- 1 łyżeczka miodu
- 1/3 szklanki oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia
- 1 łyżka oleju lnianego
Wykonanie
Kurczaka dokładnie oczyścić i umyć. Podzielić na mniejsze kawałki, osuszyć ręcznikiem papierowym i delikatnie rozbić ręką. Natrzeć solą, pieprzem i papryką. Ułożyć na rozgrzanej patelni grillowej. Grillować kilka minut z każdej strony. Przepłukaną i osuszoną roszponkę ułożyć na talerzu. Pomidory suszone pokroić na mniejsze kawałki, oliwki przekroić na pół.
Fetę rozdrobnić palcami i rozsypać na sałacie. Dodać pomidory, oliwki i pokrojonego kurczaka. Oleje, sok z cytryny i miód wymieszać ze sobą. Dodać pieprz i niewielką ilość soli. Sałatkę polać sosem tuż przed podaniem.
Zobacz koniecznie!
