Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Strzygli i doili owce, pucyli oscypka. Bacowie z Podhala na Festiwalu Oscypka rywalizowali o tytuł najlepszego

Aurelia Lupa
W tym roku jury najwyżej oceniło oscypki zrobione przez Jana Gawlak - Sockę z zakopiańskiej Olczy
W tym roku jury najwyżej oceniło oscypki zrobione przez Jana Gawlak - Sockę z zakopiańskiej Olczy Marcin Szkodziński
To była prawdziwa uczta dla smakoszy oscypka. Na tegorocznym Festiwalu Oscypka odbyła się nie tylko degustacja najlepszych oscypków z Podhala. Wybrany został ten najsmaczniejszy i najlepiej zrobiony. Według jury najlepszego oscypka zrobił w tym roku Jan Gawlak-Socka, baca wypasający owce na zakopiańskiej Olczy.

Festiwal Oscypka był ostatnim wydarzeniem tegorocznych XIV Europejskich Targów Produktów Regionalnych. Festiwal zainaugurowała parada baców. Bacowie na ten dzień zrobili sobie wolne w pracy i wspólnie, przy góralskiej muzyce, przeszli ulicami miasta, by spotkać się z turystami na Równi Krupowej.

W trakcie festiwalu został wybrany najlepszy oscypek 2023 roku zrobiony przez baców z certyfikatem. Do konkursu stanęło dziesięciu baców, którzy wystawili swoje oscypki. W jury zasiadali m.in. Władysław Filar - wicestarosta tatrzański, Wioleta Galica - Nojswiarniejso Górlecka 2023, Andrzej Skupień - wicedyrektor Muzeum Tatrzańskiego, Kacper Śmiałek - harnaś Roku 2023. Wybór najlepszego oscypka nie należał do najłatwiejszych. Sędziowie oceniali m.in. kolor, smak, kształt i konsystencję sera.

Walka była bardzo wyrównana, ale jak podkreśla wicestarosta Władysław Filar, żaden ze spróbowanych produktów nie zdobył u niego maksymalnej liczby punktów. Jurorzy jak co roku mieli podczas degustacji bardzo trudne zadanie. Musieli nie tylko ocenić oscypki, ale także nie mieszać sobie ich smaków. - Chwała Bogu, że dostaliśmy czystą wodę. Między jednym, a drugi oscypkiem trzeba było przepić, żeby ten smak zniwelować w ustach. Oscypków było 10 i było w czym wybierać - zaznacza Władysław Filar, wicestarosta tatrzański.

W tym roku według oceny jury najlepszy oscypek zrobił Jan Gawlak-Socka. Jego bacówka znajduje się na zakopiańskiej Olczy. Nagrodę w imieniu bacy odebrała jego żona i córka.

- Jest wielka satysfakcja. Nie spodziewaliśmy się tego. Spełniliśmy wszystkie normy. Nic nie dodawaliśmy więcej. Oscypek tak ma smakować i wyglądać, dlatego dostało nam się to pierwsze miejsce – mówiła żona zwycięskiego bacy - Zofia Gawlak-Socka.

Podczas, gdy jurorzy degustowali oscypki, przed sceną trwał pokaz dojenia i strzyżenia owiec. Strzyżono tradycyjną metodą za pomocą nożyczek, ale także z użyciem specjalnej elektrycznej maszynki.

Po ostrzyżeniu owiec bacowie pokazali jak wyrabia się oscypka. - To jest ręczna robota od początku do końca, praca bez użycia maszyn - wyjaśniała Zofia Gawlak-Socka.

od 7 lat
Wideo

Konto Amazon zagrożone? Pismak przeciwko oszustom

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska