Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Szybki i prosty dyniowy strudel z ciasta francuskiego [PRZEPIS]

mad
Dyniowy strudel z gotowego ciasta francuskiego
Dyniowy strudel z gotowego ciasta francuskiego materiały prasowe
Przepis na dyniowy strudel z gotowego ciasta francuskiego.

Przepisem na pyszny i łatwy strudel z ciasta francuskiego podzielił się z nami Robert Muzyczka, szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy.

Składniki

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 2 cebule
  • 2 łyżki masła
  • 200 g miąższu dyni
  • 3 ząbki czosnku
  • 200 g sera Aldamer MSM Mońki w plastrach
  • 100 g szynki wędzonej parzonej
  • 1 jajko
  • sól i pieprz do smaku
  • sezam i kminek do posypania

Wykonanie
Cebulę pokroić w kostkę i poddusić na wolnym ogniu, na maśle, aż do lekkiego zrumienienia. Następnie dodać utartą na grubym oczku dynię, posiekany czosnek, doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać, a następnie odstawić do przestygnięcia.
Ciasto francuskie rozłożyć na papierze do pieczenia i ułożyć na blaszce.
Na ciasto wyłożyć warstwę dyni z cebulą, następnie plasterki sera, szynki oraz ponownie dynię i ser. Brzeg ciasta posmarować rozmąconym jajkiem i zwinąć tak, żeby całe nadzienie znalazło się w środku. Brzegi ciasta podwinąć pod spód, a z góry posmarować strudel pozostałym jajkiem oraz posypać sezamem oraz kminkiem.
Wierzch ponakłuwać widelcem i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok. 40 minut (do ładnego zarumienienia).
Podawać na ciepło lub w temperaturze pokojowej.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska