https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Takiej babki jeszcze nie jadłeś! Baba makowa w święta wielkanocne zrobi furorę

mad
Wielkanocna baba makowa. Zobaczcie przepis.
Wielkanocna baba makowa. Zobaczcie przepis. Fot. Stanisław Romek
Babki drożdżowe, babki piaskowe… Ile domów, tyle wielkanocnych bab! A gdyby tak zrobić babkę makową? Nie dość, że smaczna, to jeszcze wyjątkowo ładna. Zobaczcie przepis na wielkanocną babę inną niż wszystkie.

Baba wielkanocna to niewątpliwie królowa świątecznego stołu. Bez wielkanocnych bab nie wyobrażamy sobie świąt Wielkiej Nocy. Pierwszy raz baby na polskich stołach pojawiły się w już XV wieku! Od wieków panie domu wypiekały baby z najwyższą starannością. Dziś też nie wyobrażamy sobie świąt bez baby. Najpopularniejsza to drożdżowa z dużą ilością rodzynek, urzekająca smakiem i puszystością. Często na stole pojawiają się też babki piaskowe i czekoladowe. Ale nic nie stoi na przeszkodzie, by nieco złamać tradycję i upiec babkę z makiem.

Wielkanocna baba makowa [PRZEPIS]

Baba makowa będzie ozdobą wielkanocnego stołu.
Baba makowa będzie ozdobą wielkanocnego stołu. Fot. Stanisław Romek

Składniki:

  • 125 g mąki pszennej
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 4 jajka
  • 250 g cukru
  • 250 g masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki mleka
  • 135 g suchego maku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • masło i bułka tarta do wysmarowania formy

Dekoracja wielkanocnej baby:

  • lukier, czyli cukier puder i sok z wyciśniętej jednej cytryny
  • cytrynowa skórka kandyzowana

Wykonanie baby makowej
Najpierw ucieramy masło na gładką masę stopniowo dodając po jajku i dosypując cukier. Potem dodajemy przesiane mąki i proszek do pieczenia. Następnie wlewamy mleko, wsypujemy suchy mak oraz sok z cytryny. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki i wlewamy do natłuszczonej i posypanej bułką formy.
Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 170 stopni i pieczemy ok 50-60 minut.
Kiedy babka wystygnie przygotowujemy lukier. Do wyciśniętego soku z cytryny dodajemy cukier puder i mieszamy do momentu aż zgęstnieje jednak będzie na tyle płynny aby dało się go wylać na naszą babkę. Na koniec dekorujemy kandyzowaną skórką z cytryny.
Przepis Magdaleny i Stanisława Romków, autorów bloga „Kuchenne Wariacje”

Zobacz też inne przepisy na wielkanocne dania

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska