PĄCZKI PRZEPIS. Jak zrobić dobre pączki? [PRZEPIS, SKŁADNIKI, FILM, TŁUSTY CZWARTEK 2015]
TŁUSTY CZWARTEK 2015. Po czym poznać pysznego pączka? [ZOBACZ WIDEO]
Katarzyna Bosacka, prowadząca program "Wiem, co jem" wytłumaczyła, w jaki sposób można rozpoznać dobrego pączka.
źródło: Dzień Dobry TVN/x-news
źródło: Dzień Dobry TVN/x-news
źródło: Dzień Dobry TVN/x-news
- Jeśli ktoś nie zje dobrego pączka w tłusty czwartek, nie będzie miał szczęścia przez cały rok. Ale jeśli ktoś się obje paskudnych pączków, może być nieszczęśliwy już zaraz po zjedzeniu - podsumowała Bosacka.
Tradycyjnie pączki w Polsce smaży się na smalcu i takie są podobno najsmaczniejsze. Kucharze zalecają smażenie na mieszaninie smalcu z olejem przeznaczonym do głębokiego smażenia w stosunku 2:1. Znakomicie do smażenia pączków nadają się także tzw. frytury kulinarne, które powstają na bazie oleju palmowego. Tłuszcz palmowy zawiera przede wszystkim nasycone kwasy tłuszczowe, a tylko śladowe ilości kwasów nienasyconych.
1 pączek ma tyle kalorii co 100-gramowy kotlet schabowy czy 100 g pełnotłustego sera żółtego.
Dla porównania 100 g mandarynek zawiera tylko 22 kcal, a brukselka 110 kcal. Średniej wielkości pączek, o wadze 70 g, zawiera ok. 50 g węglowodanów, ok. 5 g białka, 1 g błonnika oraz tłuszcz - od 10 do 15 g. Zawartość tłuszczu w pączkach zależy od tego, jaki dobierzemy tłuszcz do ich smażenia oraz od wybranej techniki smażenia.
Zobacz najświeższe newsy wideo z kraju i ze świata
"Gazeta Krakowska" na Youtubie, Twitterze i Google+
Artykuły, za które warto zapłacić! Sprawdź i przeczytaj
Codziennie rano najświeższe informacje z Krakowa prosto na Twoją skrzynkę e-mail. Zapisz się do newslettera!