TŁUSTY CZWARTEK 2015. Po czym poznać pysznego pączka? [WIDEO]

red.
TŁUSTY CZWARTEK 2015. Po czym poznać pysznego pączka? [WIDEO] archiwum
Tłusty czwartek 2015 przypada w tym roku 12 lutego. Po czym poznać pysznego pączka? - "Pączkolodzy" mówią, że pączek powinien zmieścić się w dłoni, i na trzy kęsy powinniśmy go zjeść - powiedziała Katarzyna Bosacka, prowadząca program "Wiem, co jem". Jak zrobić pysznego pączka? Sprawdź nasz przepis.

PĄCZKI PRZEPIS. Jak zrobić dobre pączki? [PRZEPIS, SKŁADNIKI, FILM, TŁUSTY CZWARTEK 2015]

TŁUSTY CZWARTEK 2015. Po czym poznać pysznego pączka? [ZOBACZ WIDEO]

Katarzyna Bosacka, prowadząca program "Wiem, co jem" wytłumaczyła, w jaki sposób można rozpoznać dobrego pączka.

źródło: Dzień Dobry TVN/x-news

źródło: Dzień Dobry TVN/x-news

źródło: Dzień Dobry TVN/x-news

- Jeśli ktoś nie zje dobrego pączka w tłusty czwartek, nie będzie miał szczęścia przez cały rok. Ale jeśli ktoś się obje paskudnych pączków, może być nieszczęśliwy już zaraz po zjedzeniu - podsumowała Bosacka.

Tradycyjnie pączki w Polsce smaży się na smalcu i takie są podobno najsmaczniejsze. Kucharze zalecają smażenie na mieszaninie smalcu z olejem przeznaczonym do głębokiego smażenia w stosunku 2:1. Znakomicie do smażenia pączków nadają się także tzw. frytury kulinarne, które powstają na bazie oleju palmowego. Tłuszcz palmowy zawiera przede wszystkim nasycone kwasy tłuszczowe, a tylko śladowe ilości kwasów nienasyconych.

1 pączek ma tyle kalorii co 100-gramowy kotlet schabowy czy 100 g pełnotłustego sera żółtego.

Dla porównania 100 g mandarynek zawiera tylko 22 kcal, a brukselka 110 kcal. Średniej wielkości pączek, o wadze 70 g, zawiera ok. 50 g węglowodanów, ok. 5 g białka, 1 g błonnika oraz tłuszcz - od 10 do 15 g. Zawartość tłuszczu w pączkach zależy od tego, jaki dobierzemy tłuszcz do ich smażenia oraz od wybranej techniki smażenia.

Zobacz najświeższe newsy wideo z kraju i ze świata
"Gazeta Krakowska" na Youtubie, Twitterze i Google+
Artykuły, za które warto zapłacić! Sprawdź i przeczytaj

Codziennie rano najświeższe informacje z Krakowa prosto na Twoją skrzynkę e-mail. Zapisz się do newslettera!

Wideo

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

M
Max

Tlusty paczek a nie tlustego paczka.Redaktorzy do szkoly!

Dodaj ogłoszenie