Sylwia Ładyga, autorka bloga Ostra na słodko oraz uczestniczka kulinarnego show Master Chef, poleca pyszne oponki na tłusty czwartek.
Składniki
- 110 g mąki
- 15 g kakao
- 40 g cukru
- 1 płaska łyżeczka sody
- 130 g sera białego półtłustego
- żółtko
- 60 g śmietany kwaśnej 18 proc
- olej do smażenia
Dodatkowo
- ok. 100 g czekolady
- 1 łyżka masła
Wykonanie
Mąkę, cukier, kakao i sodę przesiać. Ser biały zmiksować z żółtkami i śmietaną na gładką masę. Wszystko razem wymieszać, zagnieść gładkie ciasto.
Rozwałkować na ok. 1,5 cm grubości i za pomocą szklanki wyciąć krążki, w środku tworząc małą dziurkę.
Usmażyć na rozgrzanym oleju po ok. 2 minuty z każdej strony, odsączyć na ręczniku. Odrobinę czekolady zostawić do posiekania, resztę roztopić w kąpieli wodnej, dodając łyżkę masła. Gorącą polewą polać oponki, posypać resztą posiekanej czekolady.
Zobacz koniecznie!

Wideo