Znudziły ci się pączki? Karnawałowe precle serowe to propozycja dla łasuchów na tłusty czwartek. Przepisem podzieliła się nasza Czytelniczka Joanna Tokarz, autorka bloga "Kuchnia w czekoladzie".
Karnawałowe precle serowe [PRZEPIS]
Składniki na około 50 sztuk
- 600 g mąki pszennej tortowej
- 370 g białego sera półtłustego
- 210 ml śmietany kwaśnej 18%
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 szklanki cukru
- 4 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
Dodatkowo
- olej do smażenia (min.1 litr)
- cukier puder do posypania po wierzchu
Wykonanie
Mąkę przesiać, dodać zmielony ser oraz śmietanę. Posiekać. Do ciasta dodać jajko, żółtka oraz pozostałe składniki. Posiekać i zagnieść na gładką kulę.
Ciasto rozwałkować na grubość około 0,5 cm. Pokroić na 1,5 cm pasy, a każdy pas podzielić na mniejsze - około piętnastocentymetrowe paski.
Przygotowane paski zrolować delikatnie tak by podwoiły swoją długość.
Z przygotowanych wałeczków uformować precle. Usmażyć na rozgrzanym oleju na małym ogniu z dwóch stron. Przyrumienione odsączyć na papierowych ręcznikach i przestudzone posypać cukrem pudrem.
Zobacz koniecznie!
