Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przepis na chrust staropolski na Tłusty Czwartek 2020: prosty i szybki przepis [PRZEPIS]

mad
Sprawdź przepis na chrust
Sprawdź przepis na chrust
Chrust staropolski - przepis.

Szybki i prosty przepis na chrust

Przepisem na staropolski chrust podzieliła się nasza Czytelniczka Grażyna Łacna-Walczak. Na co dzień pracuje jako sprzedawczyni, ale jej pasją jest gotowanie i pieczenie ciast. - Już jako dziecko zaczynałam eksperymentować z plackami i robię to do dziś - mówi Grażyna Łacna-Walczak. Dziś poleca staropolskie faworki. Nie może ich zabraknąć wśród karnawałowych przysmaków.

Składniki

  • 40 dag mąki
  • 4 dag masła
  • 2 dag cukru
  • 4 żółtka
  • 3 jajka
  • łyżka gęstej śmietany
  • kieliszek spirytusu
  • cukier puder
  • cukier waniliowy
  • olej do smażenia

Wykonanie
Jajka ubić na pianę. Mąkę przesiać przez sito, dodać cukier, masło, żółtka, ubite jajka, śmietanę i spirytus. Starannie wyrobić ciasto. Na blacie posypanym mąką bardzo cienko rozwałkować ciasto. Wykrawać paseczki o długości 10 cm i szerokości ok. 3 cm. W środku każdego paska zrobić nacięcie, przez które przekładać jeden koniec ciasta.

W głębokim garnku rozgrzać olej i wkładać przygotowane faworki. Smażyć je z obu stron na złoty kolor. Wyjąć z oleju, układać na papierowych ręcznikach, aby obciekły z tłuszczu. Ostudzone faworki posypać cukrem pudrem.

Źródło: Dzień Dobry TVN

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska