Przepis na chrust staropolski na Tłusty Czwartek 2020: prosty i szybki przepis [PRZEPIS]

mad
Sprawdź przepis na chrust
Sprawdź przepis na chrust
Chrust staropolski - przepis.

Szybki i prosty przepis na chrust

Przepisem na staropolski chrust podzieliła się nasza Czytelniczka Grażyna Łacna-Walczak. Na co dzień pracuje jako sprzedawczyni, ale jej pasją jest gotowanie i pieczenie ciast. - Już jako dziecko zaczynałam eksperymentować z plackami i robię to do dziś - mówi Grażyna Łacna-Walczak. Dziś poleca staropolskie faworki. Nie może ich zabraknąć wśród karnawałowych przysmaków.

Składniki

  • 40 dag mąki
  • 4 dag masła
  • 2 dag cukru
  • 4 żółtka
  • 3 jajka
  • łyżka gęstej śmietany
  • kieliszek spirytusu
  • cukier puder
  • cukier waniliowy
  • olej do smażenia

Wykonanie
Jajka ubić na pianę. Mąkę przesiać przez sito, dodać cukier, masło, żółtka, ubite jajka, śmietanę i spirytus. Starannie wyrobić ciasto. Na blacie posypanym mąką bardzo cienko rozwałkować ciasto. Wykrawać paseczki o długości 10 cm i szerokości ok. 3 cm. W środku każdego paska zrobić nacięcie, przez które przekładać jeden koniec ciasta.

W głębokim garnku rozgrzać olej i wkładać przygotowane faworki. Smażyć je z obu stron na złoty kolor. Wyjąć z oleju, układać na papierowych ręcznikach, aby obciekły z tłuszczu. Ostudzone faworki posypać cukrem pudrem.

Źródło: Dzień Dobry TVN

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie