Nie macie pomysłu na pyszną przekąskę na tłusty czwartek? Gniazdka rumowe robi się szybko, a smakują wyśmienicie. Przepis naszej Czytelniczki Katarzyny Jaworek, autorki bloga “Tradycyjna kuchni Kasi”.
Składniki
- 15 dag masła
- 2 szklanki wody
- 2 szklanki mąki
- 6 jajek
- 2 łyżeczki spirytusu
- 1 łyżeczka aromatu rumowego
- szczypta soli
- cukier puder do posypania
- olej do smażenia
Wykonanie
Masło razem z wodą oraz solą przełożyć do garnka i rozpuścić. Stopniowo przesiewać mąkę. Cały czas mieszając zaparzać ciasto, do momentu, aż będzie elastyczne i będzie odchodzić od brzegów garnka. Odstawić do przestudzenia.
Do przestudzonego ciasta dodać jajka, spirytus oraz aromat rumowy. Wszystko razem zmiksować.
Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego. Papier do pieczenia pociąć nożyczkami na kwadraty. Na każdy kawałek papieru wycisnąć okrągłe kółka.
Na rozgrzany olej wrzucać ciasto (tak by papier był na górze). Delikatnie zdjąć papier. Gniazdka smażyć na rumiano z dwóch stron.
Gotowe gniazdka oprószyć cukrem pudrem.
Zobacz koniecznie!
