Takie są skutki jedzenia mandarynek i pomarańczy
Cytrusy niewątpliwie zawierają wiele cennych witamin, w tym:
- wit. C,
- witaminy z grupy B,
- witaminę PP, a także
- wapń,
- potas,
- likopen (grejpfrut),
- luteinę (pomarańcze).
Zawierają także aktywne substancje, takie jak karotenoidy, flawonoidy, czy kumaryny wykazujące działanie przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze, przeciwbólowe i przeciwzapalne oraz działanie antyoksydacyjne. Owoce cytrusowe zawierają również bardzo ważny dla organizmu błonnik pokarmowy, a także mają korzystny wpływ na zachowanie równowagi kwasowo-zasadowej organizmu.
Cytrusy i ich właściwości wychładzające
Należy przy tym pamiętać, że cytrusy to owoce, które naturalnie są uprawniane w ciepłym klimacie, stąd mówi się o ich właściwościach wychładzających. Wspomina o tym szczególnie medycyna chińska, i jej słynna Kuchnia Pięciu Przemian, która zakłada jedzenie zgodne z porą roku i szerokością geograficzną. Wyróżniamy żywność:
- gorącą,
- ciepłą,
- neutralną,
- chłodną i
- zimną.
W Polsce, ze względu na położenie geograficzne, w porze jesienno-zimowej najlepiej spożywać posiłki rozgrzewające organizm, z dodatkiem odpowiednich przypraw, jak cynamon, kardamon, imbir, kurkuma, czy goździki. Niektóre przyprawy przydadzą się również do herbaty, czy kawy.
Natomiast cytrusy zaliczono do grupy produktów zimnych, czyli wychładzających organizm. W jakich jeszcze sytuacjach lepiej unikać owoców cytrusowych? Sprawdź!
Te osoby nie powinny jeść pomarańczy i innych cytrusów
- Wędkarstwo to nie hobby, to styl życia! Najlepsze memy o wędkarzach
- Zrujnowany Kazimierz, szare Stare Miasto. Pamiętacie jeszcze taki Kraków?
- Góralskie królestwo Marty i Dawida Kubackich. W Szaflarach zbudowali piękny dom
- Te ZNAKI ZODIAKU będą obrzydliwie BOGATE
- Jakie linie tramwajowe planowane są w Krakowie w najbliższych latach? LISTA
To dzieje się z organizmem, gdy jesz cytrusy
