Zwykłe śledzie mogą zmienić się w niezwykłą przekąskę. Wystarczą buraki, suszone morele, majonez, kapary i cebula, by zrobić pyszne torciki ze śledzia.
Składniki
- 3 duże buraki
- 4 filety śledziowe
- 1 duża cebula
- 100 g suszonych moreli Bakalland
- 3 łyżki majonezu
- sól i pieprz do smaku
- kapary
- natka pietruszki
Wykonanie
Buraki umyć, zawinąć w folię aluminiową i upiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do miękkości. Filety śledziowe, cebulę i suszone morele pokroić w drobną kostkę. Do składników dodać majonez, doprawić solą i pieprzem i wymieszać. Następnie uformować kształt, który chcemy nadać sałatce: można użyć do tego na przykład prostokątnych foremek, do których przełożyć sałatkę. Wystudzone buraki pokroić w drobne paski i ułożyć na samej górze. Wszystko ozdobić kaparami i natką pietruszki. Sałatkę podawać schłodzoną.
Zobacz też: Śledź faszerowany wędzonymi śliwkami Koła Gospodyń Wiejskich
Zobacz też:Śledź po japońsku według Koła Gospodyń Wiejskich
Zobacz też:Śledzie w śmietanie z curry i koperkiem
Zobacz też:Babcine śledzie marynowane w oleju lub sosie śmietanowym
Zobacz też:Śledzie po tatarsku
Zobacz też:Przekąski na andrzejki. Zobacz TOP 7 niezwykłych dań na imprezę
Zobacz też:TOP 10 przekąsek na imprezę andrzejkową naszych Czytelników
Źródło: Dzień Dobry TVN