Warsztaty były też okazją do spotkania się z rolnikami obecnymi na targu oraz odkrycia tradycyjnych produktów prosto od rolnika.
- Skala ilości marnowanego jedzenia jest porażająca. Aż 5 mln ton - tyle żywności marnujemy tylko w ciągu roku. Kupujemy więcej niż jesteśmy w stanie spożyć. W ramach warsztatów chcemy przeciwdziałać ilości wytwarzanych śmieci i marnowaniu żywności oraz edukować i pokazać mieszkańcom Małopolski, jak mogą samodzielnie, na bazie produktów lokalnych, nie generując śmieci i nie marnując jedzenia, wypiekać chleb w warunkach domowych - mówili inicjatorzy projektu ze Stowarzyszenia Lipnickie Dary Natury.
Na warsztatach pokazywano też jak odpowiednio przechowywać chleb oraz jak go zużywać, gdy wyschnie, tak by żywność się nie marnowała.
Jak podkreślają organizatorzy, Małopolska jako region stawia na ekologię i staje się pod tym względem marką rozpoznawalną w całym kraju. Warsztaty "Sami chleb pieczemy, ideę Zero Waste stosujemy!" były okazją, by w przystępny sposób przekazać ważną wiedzę szerszemu gronu odbiorców, którzy podzielą się ideą z bliskimi, znajomymi, rodziną. Lokalni producenci żywności oraz rolnicy otrzymali z kolei szansę, żeby trafić bezpośrednio do nowych klientów.
- Co pasażerowie komunikacji miejskiej robią źle? Przegląd najgorszych zachowań
- Fryzury dla kobiet po 40. i 50. Zobacz, jak się czesać, aby odjąć sobie lat!
- Oto najbardziej luksusowe ulice Krakowa. Tutaj mieszkania kosztują krocie!
- TOP 10 rzeczy, które musisz wiedzieć o Krakowie, przyjeżdżając tu na studia!
Czy Polacy chcą amerykańskiej elektrowni atomowej w Polsce?
