https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Wielkanoc 2019. Potrawy wielkanocne. Podhalański żur z kiełbasą na serwatce z grulami [PRZEPIS]

mad
Zobaczcie przepis na podhalański żur na święta Ewy Słodyczki, przewodniczącej Koła Gospodyń Wiejskich z Kościeliska.
Zobaczcie przepis na podhalański żur na święta Ewy Słodyczki, przewodniczącej Koła Gospodyń Wiejskich z Kościeliska. Wojciech Matusik
Przepis na podhalański żur na serwatce.

Przepisem na wielkanocny żur na serwatce podzieliła się z nami Ewa Słodyczka, przewodnicząca Koła Gospodyń Wiejskich z Kościeliska. Spróbujcie, bo jest pyszny!

Składniki

  • wywar z szynki świątecznej
  • 2 litry maślanki
  • szklanka żuru
  • kiełbasa
  • boczek
  • cebula
  • tarty chrzan
  • śmietana
  • ziemniaki


Wykonanie

Maślankę podgrzać (nie gotować!), odcedzić przez gęste sito, powstanie serwatka, którą trzeba dodać do wywaru z szynki. Kiełbasę pokroić w talarki, cebulę i boczek w kostkę. Wszystko podsmażyć, dodać do wywaru. Doprawić. Dodać starty chrzan zagotować, wlać śmietanę i żur. zagotować. Podawać z grulami.

Zobacz koniecznie:Wielkanocne zupy z Małopolski [TOP 10 PRZEPISÓW]

Zobacz też:Co powinno znaleźć się w koszyku wielkanocnym i na wielkanocnym stole?

Zobacz koniecznie: TOP 10 przepisów naszych Czytelników n a wielkanocne mazurki

Zobacz koniecznie: Przepisy naszych Czytelników na baby wielkanocne. TOP 10!

Zobacz też:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kobieta

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska