Przepisem na wielkanocny żur na serwatce podzieliła się z nami Ewa Słodyczka, przewodnicząca Koła Gospodyń Wiejskich z Kościeliska. Spróbujcie, bo jest pyszny!
Składniki
- wywar z szynki świątecznej
- 2 litry maślanki
- szklanka żuru
- kiełbasa
- boczek
- cebula
- tarty chrzan
- śmietana
- ziemniaki
Wykonanie
Maślankę podgrzać (nie gotować!), odcedzić przez gęste sito, powstanie serwatka, którą trzeba dodać do wywaru z szynki. Kiełbasę pokroić w talarki, cebulę i boczek w kostkę. Wszystko podsmażyć, dodać do wywaru. Doprawić. Dodać starty chrzan zagotować, wlać śmietanę i żur. zagotować. Podawać z grulami.
Zobacz koniecznie:Wielkanocne zupy z Małopolski [TOP 10 PRZEPISÓW]
Zobacz też:Co powinno znaleźć się w koszyku wielkanocnym i na wielkanocnym stole?
Zobacz koniecznie: TOP 10 przepisów naszych Czytelników n a wielkanocne mazurki
Zobacz koniecznie: Przepisy naszych Czytelników na baby wielkanocne. TOP 10!
Zobacz też:
Zobacz też:Jak zrobić pyszną, domową pasztetową
Zobacz też:Żurek na lekkim domowym zakwasie z kiełbaskami drobiowymi
Źródło: Dzień Dobry TVN

Wideo