https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Wielkanoc 2024. Mazurek wielkanocny – tradycyjny i bez pieczenia [PRZEPISY]

mad
Mazurek na wielkanocnym stole pojawić się musi! Zobaczcie przepisy na mazurka tradycyjnego oraz mazurka bez pieczenia!
Mazurek na wielkanocnym stole pojawić się musi! Zobaczcie przepisy na mazurka tradycyjnego oraz mazurka bez pieczenia! Fot. materiały prasowe
Świąteczne gotowanie jest idealną okazją, aby poczęstować bliskich pysznymi potrawami. Co sprawia im największą radość? Słodkości! Na stole nie może więc zabraknąć pysznego mazurka. Dla tradycjonalistów doskonale sprawdzi się ten na kruchym spodzie z wielkanocnymi dekoracjami, a dla osób spragnionych kulinarnych wrażeń znakomita okaże się jego wersja wegańska bez pieczenia! Koniecznie wypróbujcie przepisy!

Pieczenie mazurka to nie tylko wielkanocny rytuał, ale i świetna zabawa podczas jego ozdabiania. Mimo tego, iż podstawą deseru jest idealnie wypieczone, kruche ciasto to dekoracja odgrywa równie ważną rolę. Może być ona tradycyjna i opierać się np. na wzorach wielkanocnych palm lub kwiatów wykonanych z bakalii. Ciekawym rozwiązaniem jest również postawienie na nowoczesność i udekorowanie ciasta w wielobarwne ornamenty lub fantazyjne, nieoczywiste wzory.

Mazurek tradycyjny.
Mazurek tradycyjny. Fot. materiały prasowe

Mazurek wielkanocny tradycyjny [PRZEPIS]

Składniki na kruche ciasto

  • 150 g dobrze schłodzonego masła
  • 75 g drobnego cukru
  • 250 g przesianej mąki pszennej
  • 1 żółtko
  • 1 szczypta soli

Składniki na nadzienie

  • 400 g kajmaku (z puszki lub własnej roboty)

Do dekoracji

  • 100 g migdałów łuskanych Bakal Naturalnie
  • 20 g orzechów włoskich Chandler Bakal Naturalnie
  • 20 g suszonych daktyli Bakal Soft

Sposób wykonania:
W pierwszej kolejności łączymy suche składniki: mąkę, sól oraz cukier. Dokładamy zimne masło i dokładnie siekamy wszystko nożem. Dalej, dodajemy żółtko i ponownie siekamy. Następnie, szybko i sprawnie zagniatamy. Formujemy kulkę, owijamy folią spożywczą i wkładamy ją do lodówki na minimum godzinę. Po tym czasie wałkujemy ciasto i przekładamy je na małą prostokątną formę. Przed włożeniem do piekarnika (nagrzanego do 190 stopni), możemy je nakłuć widelcem (to zapobiega wybrzuszaniu ciasta). Pieczemy 20 minut.
Podczas pieczenia siekamy migdały i orzechy włoskie. Część orzechów mieszamy z nadzieniem kajmakowym. Resztę zostawiamy do dekoracji. Przekładamy masę na ostudzone ciasto, wygładzamy. Następnie dekorujemy pozostałymi orzechami i daktylami według uznania.

Mazurek wegański - bez pieczenia!
Mazurek wegański - bez pieczenia! Fot. materiały prasowe

Mazurek wegański bez pieczenia [PRZEPIS]

Nowoczesna, wegańska wersja mazurka to znakomita propozycja dla zaproszonych, którzy nie tolerują np. laktozy lub nie mogą spożywać glutenu. Co ważne – wegański mazurek nie wymaga pieczenia.

Składniki na spód

  • 100 g daktyli Bakal Soft
  • 100 g zmielonych płatków owsianych
  • 1 łyżka kakao
  • szczypta cynamonu
  • szczypta soli

Składniki na nadzienie

  • 200 g daktyli Bakal Soft
  • 50 g orzechów laskowych Bakal Naturalnie
  • 20 g migdałów łuskanych Bakal Naturalnie
  • 3 łyżki kakao

Do dekoracji

  • 20 g moreli suszonych Bakal Naturalnie
  • 20 g orzechów nerkowca Bakal Naturalnie
  • 50 g migdałów łuskanych Bakal Naturalnie

Sposób wykonania
Daktyle miksujemy ze zmielonymi płatkami owsianymi oraz kakao, cynamonem i solą. Nie ma konieczności wcześniejszego namaczania owoców. Jeśli masa jest za rzadka – możemy dodać do niej więcej płatków lub mąkę. Utworzone ciasto owijamy w folię i wsadzamy do lodówki na minimum godzinę. W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Siekamy drobno migdały oraz orzechy laskowe i łączymy z daktylami. Wszystko miksujemy z kakao na gładką i gęstą masę.
Schłodzone ciasto delikatnie rozwałkujemy i przekładamy na blachę, a następnie nakładamy na nie równomiernie masę. Morele, orzechy oraz migały – te do ozdoby, kroimy w dowolny kształt i dekorujemy według uznania. Gotowe ciasto wkładamy
do lodówki najlepiej na całą noc.
Smacznego!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Komentarze 1

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

K
Karolina

Bardzo fajne przepisy. Muszę z nich skorzystać za rok. Ja ze względu na problemy ze zdrowiem postanowiłam w tym roku zamówić zestaw babeczek wielkanocnych na https://e-torty.pl/babeczki-wielkanocne-zestaw. Nie miałam głowy by robić je samemu, a co roku zawsze coś z mamą piekłyśmy. Te święta niestety były inne i trzeba było zmienić trochę swoje nawyki. Ale nie zawiodłam się. Były bardzo pyszne. Mazurka zrobiła dla nas sąsiadka, także u nas na stole był pełen wypas w postaci jedzenia, lecz brak gości.

Polecane oferty
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska