Pieczenie mazurka to nie tylko wielkanocny rytuał, ale i świetna zabawa podczas jego ozdabiania. Mimo tego, iż podstawą deseru jest idealnie wypieczone, kruche ciasto to dekoracja odgrywa równie ważną rolę. Może być ona tradycyjna i opierać się np. na wzorach wielkanocnych palm lub kwiatów wykonanych z bakalii. Ciekawym rozwiązaniem jest również postawienie na nowoczesność i udekorowanie ciasta w wielobarwne ornamenty lub fantazyjne, nieoczywiste wzory.

Mazurek wielkanocny tradycyjny [PRZEPIS]
Składniki na kruche ciasto
- 150 g dobrze schłodzonego masła
- 75 g drobnego cukru
- 250 g przesianej mąki pszennej
- 1 żółtko
- 1 szczypta soli
Składniki na nadzienie
- 400 g kajmaku (z puszki lub własnej roboty)
Do dekoracji
- 100 g migdałów łuskanych Bakal Naturalnie
- 20 g orzechów włoskich Chandler Bakal Naturalnie
- 20 g suszonych daktyli Bakal Soft
Sposób wykonania:
W pierwszej kolejności łączymy suche składniki: mąkę, sól oraz cukier. Dokładamy zimne masło i dokładnie siekamy wszystko nożem. Dalej, dodajemy żółtko i ponownie siekamy. Następnie, szybko i sprawnie zagniatamy. Formujemy kulkę, owijamy folią spożywczą i wkładamy ją do lodówki na minimum godzinę. Po tym czasie wałkujemy ciasto i przekładamy je na małą prostokątną formę. Przed włożeniem do piekarnika (nagrzanego do 190 stopni), możemy je nakłuć widelcem (to zapobiega wybrzuszaniu ciasta). Pieczemy 20 minut.
Podczas pieczenia siekamy migdały i orzechy włoskie. Część orzechów mieszamy z nadzieniem kajmakowym. Resztę zostawiamy do dekoracji. Przekładamy masę na ostudzone ciasto, wygładzamy. Następnie dekorujemy pozostałymi orzechami i daktylami według uznania.

Mazurek wegański bez pieczenia [PRZEPIS]
Nowoczesna, wegańska wersja mazurka to znakomita propozycja dla zaproszonych, którzy nie tolerują np. laktozy lub nie mogą spożywać glutenu. Co ważne – wegański mazurek nie wymaga pieczenia.
Składniki na spód
- 100 g daktyli Bakal Soft
- 100 g zmielonych płatków owsianych
- 1 łyżka kakao
- szczypta cynamonu
- szczypta soli
Składniki na nadzienie
- 200 g daktyli Bakal Soft
- 50 g orzechów laskowych Bakal Naturalnie
- 20 g migdałów łuskanych Bakal Naturalnie
- 3 łyżki kakao
Do dekoracji
- 20 g moreli suszonych Bakal Naturalnie
- 20 g orzechów nerkowca Bakal Naturalnie
- 50 g migdałów łuskanych Bakal Naturalnie
Sposób wykonania
Daktyle miksujemy ze zmielonymi płatkami owsianymi oraz kakao, cynamonem i solą. Nie ma konieczności wcześniejszego namaczania owoców. Jeśli masa jest za rzadka – możemy dodać do niej więcej płatków lub mąkę. Utworzone ciasto owijamy w folię i wsadzamy do lodówki na minimum godzinę. W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Siekamy drobno migdały oraz orzechy laskowe i łączymy z daktylami. Wszystko miksujemy z kakao na gładką i gęstą masę.
Schłodzone ciasto delikatnie rozwałkujemy i przekładamy na blachę, a następnie nakładamy na nie równomiernie masę. Morele, orzechy oraz migały – te do ozdoby, kroimy w dowolny kształt i dekorujemy według uznania. Gotowe ciasto wkładamy
do lodówki najlepiej na całą noc.
Smacznego!
