Wielkanoc 2023. Nietypowe potrawy z jajkami w roli głównej na świąteczny stół [PRZEPISY]

mad
Zobaczcie przepisy na dania z jajkami w roli głównej!
Zobaczcie przepisy na dania z jajkami w roli głównej! fot. pixabay
Wielkanoc 2023. Szukacie pomysłu na dania z jajami w roli głównej? Zobaczcie nasze propozycje na nietypowe dania z jajkiem.

Jaja po benedyktyńsku, pasta jajeczna, kotlety z jajek, jaskółcze gniazda… to tylko niektóre propozycje na dania z jajek na świąteczny stół! Zobaczcie przepisy!

Pasta jajeczna.
Pasta jajeczna. Fot. Paweł Epler

Pasta jajeczna [PRZEPIS]

Składniki

  • 400 g białego sera półtłustego
  • 7 jajek ugotowanych na twardo
  • dwa pęczki szczypiorku
  • 2 pęczki rzodkiewki
  • 1/2 pęczka koperku
  • pęczek cebulki dymki (razem z białą częścią)
  • 1/2 szklanki gęstej, kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki majonezu
  • 4 łyżki startego na drobnych oczkach sera żółtego
  • sól, pieprz

Wykonanie
Ser rozgnieść widelcem. Do rozgniecionego sera dodać drobno pokrojone rzodkiewki, szczypiorek, koperek i dymkę razem z cebulkami. Jajka zetrzeć w całości na grubych oczkach tarki i dodać do sera. Dołożyć ser żółty, śmietanę i majonez. Doprawić solą i sporą ilością pieprzu. Jeśli jest „za suche”, dodać śmietanę.
Przepis Agnieszki Delkowskiej

Jajka po benedyktyńsku z sosem serowym .
Jajka po benedyktyńsku z sosem serowym . Fot. archiwum

Jajka po benedyktyńsku z sosem serowym [PRZEPIS]

Składniki

  • 1 bagietka pszenna
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • 2 plastry boczku wędzonego
  • 1 mała cebula
  • masło
  • 2 jajka
  • serek topiony kremowy (np. MSM Mońki)
  • 100 ml śmietanki słodkiej 18%
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • sól i pieprz do smaku oraz szczypta kurkumy

Wykonanie
Bagietkę rozciąć na pół i zrumienić na patelni lub w tosterze. Plastry boczku i cebulę pokrojoną w półkrążki podsmażyć na oleju na patelni.
Serek topiony i śmietankę połączyć, podgrzewając w rondelku na małym ogniu. Dodać kurkumę, oraz sól i pieprz do smaku.
Z folii spożywczej wyciąć kwadrat i na środku wysmarować go cienka warstwą masła. Tak przygotowaną folię umieścić w filiżance lub w małym słoiczku, nieposmarowaną stroną do dna.
Do folii z masłem wybić jajko, zebrać rogi folii i związać nitką lub dratwą blisko jajka. Tak przygotowane jajko włożyć do rondelka z wrząca wodą i gotować na bardzo małym ogniu przez 3,5 minuty.
Wykonać tę sama czynność z drugim jajkiem. Wyciągnąć z wody, rozciąć folię przy sznurku i wyłożyć jajka na tosty z podsmażonym boczkiem i cebulą. Polać gorącym sosem serowym i posypać pokrojonym szczypiorkiem.

Kotlety z jajek.
Kotlety z jajek. Fot.123RF

Kotlety z jajek [PRZEPIS]

Składniki

  • 6 jajek
  • 1 mała bułka
  • 1/2 szklanki mleka
  • cebula
  • zielenina
  • sól, pieprz
  • bułka tarta
  • tłuszcz do smażenia

Wykonanie
Bułkę zamoczyć w mleku, cebulę podsmażyć na tłuszczu. Ugotowane jaja zemleć w maszynce z bułką i podsmażoną cebulą, dodać surowe jajko, sól, pieprz oraz zieleniną i wymieszać. Z masy formować kotlety, obtaczać w bułce tartej i smażyć z obu stron.
Przepis Koła Gospodyń Wiejskich w Buczkowie

Jaskółcze gniazda, czyli jajka zapieczone w mięsie mielonym.
Jaskółcze gniazda, czyli jajka zapieczone w mięsie mielonym. Fot. KGW z Białki

Jaskółcze gniazda, czyli jajka zapieczone w mięsie mielonym [PRZEPIS]

Składniki

  • 0,5 kg mięsa wieprzowego bez kości
  • 30 dag mięsa wołowego bez kości
  • 1 bułka pszenna
  • mleko do namoczenia bułki
  • jajko
  • 8 jajek ugotowanych na twardo
  • 5 dag cebuli
  • tłuszcz do smażenia
  • bułka tarta do panierowania
  • sól, pieprz, przyprawa do mięsa mielonego – do smaku

Wykonanie
Cebulę obrać umyć, pokroić w kostkę i podsmażyć.
Bułkę namoczyć w mleku i odcisnąć, zmielić razem z mięsem i cebulą, dodać jajko i przyprawy do smaku, dobrze wyrobić. Przygotowaną masę wyporcjować, obłożyć nią ugotowane, obrane ze skorupek jajka, następnie obtoczyć w tartej bułce. Smażyć w głębokim tłuszczu.
Taką masę mięsną można też upiec w foremce w piekarniku. Nałożyć połowę masy, ułożyć jajka i resztę masy mięsnej.
Przepis Koła Gospodyń z Białki

Jajka faszerowane pieczarkami i korniszonami.
Jajka faszerowane pieczarkami i korniszonami. Fot. archiwum

Jajka faszerowane pieczarkami i korniszonami [PRZEPIS]

Składniki

  • 10 jajek
  • 100 g chrupiącej sałatki Bakalland
  • 4 gałązki tymianku
  • 5 korniszonów
  • 100 g pieczarek
  • sól, pieprz
  • majonez

Wykonanie
Jajka ugotować i ostudzić przed obraniem. Obrane jajka pokroić na połówki i delikatnie wyjąć z nich żółtka. Na patelni podsmażyć pieczarki z posiekanymi gałązkami tymianku, w trakcie smażenia doprawić solą i pieprzem. Następnie korniszony, pokroić w drobną kostkę i dodać do wystudzonych pieczarek.
Do wszystkich składników dodać chrupiącą sałatkę i wszystko dokładnie wymieszać. Gotowym farszem wyłożyć jajka. W osobnym naczyniu ugnieść żółtka z łyżką majonezu na gładką masę, a następnie za pomocą rękawa dekoracyjnego, wycisnąć żółtka na jajka.
Całość ozdobić gałązkami tymianku i posypać pieprzem do smaku.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Erytrol jest szkodliwy?

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska
Dodaj ogłoszenie