Jaja po benedyktyńsku, pasta jajeczna, kotlety z jajek, jaskółcze gniazda… to tylko niektóre propozycje na dania z jajek na świąteczny stół! Zobaczcie przepisy!

Pasta jajeczna [PRZEPIS]
Składniki
- 400 g białego sera półtłustego
- 7 jajek ugotowanych na twardo
- dwa pęczki szczypiorku
- 2 pęczki rzodkiewki
- 1/2 pęczka koperku
- pęczek cebulki dymki (razem z białą częścią)
- 1/2 szklanki gęstej, kwaśnej śmietany
- 2 łyżki majonezu
- 4 łyżki startego na drobnych oczkach sera żółtego
- sól, pieprz
Wykonanie
Ser rozgnieść widelcem. Do rozgniecionego sera dodać drobno pokrojone rzodkiewki, szczypiorek, koperek i dymkę razem z cebulkami. Jajka zetrzeć w całości na grubych oczkach tarki i dodać do sera. Dołożyć ser żółty, śmietanę i majonez. Doprawić solą i sporą ilością pieprzu. Jeśli jest „za suche”, dodać śmietanę.
Przepis Agnieszki Delkowskiej

Jajka po benedyktyńsku z sosem serowym [PRZEPIS]
Składniki
- 1 bagietka pszenna
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
- 2 plastry boczku wędzonego
- 1 mała cebula
- masło
- 2 jajka
- serek topiony kremowy (np. MSM Mońki)
- 100 ml śmietanki słodkiej 18%
- 1/2 pęczka szczypiorku
- sól i pieprz do smaku oraz szczypta kurkumy
Wykonanie
Bagietkę rozciąć na pół i zrumienić na patelni lub w tosterze. Plastry boczku i cebulę pokrojoną w półkrążki podsmażyć na oleju na patelni.
Serek topiony i śmietankę połączyć, podgrzewając w rondelku na małym ogniu. Dodać kurkumę, oraz sól i pieprz do smaku.
Z folii spożywczej wyciąć kwadrat i na środku wysmarować go cienka warstwą masła. Tak przygotowaną folię umieścić w filiżance lub w małym słoiczku, nieposmarowaną stroną do dna.
Do folii z masłem wybić jajko, zebrać rogi folii i związać nitką lub dratwą blisko jajka. Tak przygotowane jajko włożyć do rondelka z wrząca wodą i gotować na bardzo małym ogniu przez 3,5 minuty.
Wykonać tę sama czynność z drugim jajkiem. Wyciągnąć z wody, rozciąć folię przy sznurku i wyłożyć jajka na tosty z podsmażonym boczkiem i cebulą. Polać gorącym sosem serowym i posypać pokrojonym szczypiorkiem.

Kotlety z jajek [PRZEPIS]
Składniki
- 6 jajek
- 1 mała bułka
- 1/2 szklanki mleka
- cebula
- zielenina
- sól, pieprz
- bułka tarta
- tłuszcz do smażenia
Wykonanie
Bułkę zamoczyć w mleku, cebulę podsmażyć na tłuszczu. Ugotowane jaja zemleć w maszynce z bułką i podsmażoną cebulą, dodać surowe jajko, sól, pieprz oraz zieleniną i wymieszać. Z masy formować kotlety, obtaczać w bułce tartej i smażyć z obu stron.
Przepis Koła Gospodyń Wiejskich w Buczkowie

Jaskółcze gniazda, czyli jajka zapieczone w mięsie mielonym [PRZEPIS]
Składniki
- 0,5 kg mięsa wieprzowego bez kości
- 30 dag mięsa wołowego bez kości
- 1 bułka pszenna
- mleko do namoczenia bułki
- jajko
- 8 jajek ugotowanych na twardo
- 5 dag cebuli
- tłuszcz do smażenia
- bułka tarta do panierowania
- sól, pieprz, przyprawa do mięsa mielonego – do smaku
Wykonanie
Cebulę obrać umyć, pokroić w kostkę i podsmażyć.
Bułkę namoczyć w mleku i odcisnąć, zmielić razem z mięsem i cebulą, dodać jajko i przyprawy do smaku, dobrze wyrobić. Przygotowaną masę wyporcjować, obłożyć nią ugotowane, obrane ze skorupek jajka, następnie obtoczyć w tartej bułce. Smażyć w głębokim tłuszczu.
Taką masę mięsną można też upiec w foremce w piekarniku. Nałożyć połowę masy, ułożyć jajka i resztę masy mięsnej.
Przepis Koła Gospodyń z Białki

Jajka faszerowane pieczarkami i korniszonami [PRZEPIS]
Składniki
- 10 jajek
- 100 g chrupiącej sałatki Bakalland
- 4 gałązki tymianku
- 5 korniszonów
- 100 g pieczarek
- sól, pieprz
- majonez
Wykonanie
Jajka ugotować i ostudzić przed obraniem. Obrane jajka pokroić na połówki i delikatnie wyjąć z nich żółtka. Na patelni podsmażyć pieczarki z posiekanymi gałązkami tymianku, w trakcie smażenia doprawić solą i pieprzem. Następnie korniszony, pokroić w drobną kostkę i dodać do wystudzonych pieczarek.
Do wszystkich składników dodać chrupiącą sałatkę i wszystko dokładnie wymieszać. Gotowym farszem wyłożyć jajka. W osobnym naczyniu ugnieść żółtka z łyżką majonezu na gładką masę, a następnie za pomocą rękawa dekoracyjnego, wycisnąć żółtka na jajka.
Całość ozdobić gałązkami tymianku i posypać pieprzem do smaku.
