https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Wielkanocna domowa krucha szynka pieczona [PRZEPIS]

Katarzyna Kośmider
Katarzyna Kośmider
Wielkanocna domowa szynka pieczona - przepis.

Domowe wędliny na święta. Katarzyna Kośmider, autorka bloga W Kuchni Katie, na Wielkanoc proponuje domową szynkę.

Składniki

  • 1 kg chudej, ładnej szynki wieprzowej
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki miodu
  • 3 łyżki czerwonego wytrawnego wina
  • 4 liście laurowe
  • 5 ząbków czosnku
  • 5 ziarenek owocu jałowca
  • 5 goździków
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • sól, pieprz do smaku

Wykonanie
Szynkę dokładnie natrzeć solą, pieprzem i połową majeranku. Przygotować marynatę z oleju, miodu, wina, przeciśniętego przez praskę czosnku, zmiażdżonych owoców jałowca, pokruszonych goździków, reszty majeranku, odrobiny soli i pieprzu. Włożyć szynkę do miski z marynatą, dodajemy liście laurowe, przykryć i odstawić do lodówki na kilka - kilkanaście godzin. Od czasu do czasu przewrócić mięso i polać marynatą.

Przełożyć zamarynowaną szynkę do naczynia żaroodpornego lub na blaszkę do pieczenia, przykryć folią aluminiową i piec w temperaturze 160 stopni przez 1,5-2 godziny. W połowie czasu pieczenia przewrócić szynkę na druga stronę.

Zobacz koniecznie:Wielkanocne zupy z Małopolski [TOP 10 PRZEPISÓW]

Zobacz też:Co powinno znaleźć się w koszyku wielkanocnym i na wielkanocnym stole?

Zobacz koniecznie: TOP 10 przepisów naszych Czytelników n a wielkanocne mazurki

Zobacz koniecznie: Przepisy naszych Czytelników na baby wielkanocne. TOP 10!

Zobacz też:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kobieta

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska