Domowe wędliny na święta. Katarzyna Kośmider, autorka bloga W Kuchni Katie, na Wielkanoc proponuje domową szynkę.
Składniki
- 1 kg chudej, ładnej szynki wieprzowej
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżki miodu
- 3 łyżki czerwonego wytrawnego wina
- 4 liście laurowe
- 5 ząbków czosnku
- 5 ziarenek owocu jałowca
- 5 goździków
- 1 łyżka suszonego majeranku
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie
Szynkę dokładnie natrzeć solą, pieprzem i połową majeranku. Przygotować marynatę z oleju, miodu, wina, przeciśniętego przez praskę czosnku, zmiażdżonych owoców jałowca, pokruszonych goździków, reszty majeranku, odrobiny soli i pieprzu. Włożyć szynkę do miski z marynatą, dodajemy liście laurowe, przykryć i odstawić do lodówki na kilka - kilkanaście godzin. Od czasu do czasu przewrócić mięso i polać marynatą.
Przełożyć zamarynowaną szynkę do naczynia żaroodpornego lub na blaszkę do pieczenia, przykryć folią aluminiową i piec w temperaturze 160 stopni przez 1,5-2 godziny. W połowie czasu pieczenia przewrócić szynkę na druga stronę.
Zobacz koniecznie:Wielkanocne zupy z Małopolski [TOP 10 PRZEPISÓW]
Zobacz też:Co powinno znaleźć się w koszyku wielkanocnym i na wielkanocnym stole?
Zobacz koniecznie: TOP 10 przepisów naszych Czytelników n a wielkanocne mazurki
Zobacz koniecznie: Przepisy naszych Czytelników na baby wielkanocne. TOP 10!
Zobacz też:
Zobacz też:Jak zrobić pyszną, domową pasztetową
Zobacz też:Żurek na lekkim domowym zakwasie z kiełbaskami drobiowymi
Źródło: Dzień Dobry TVN
