Jajeczka z ryżu na słodko na Wielkanoc 2023- ich wykonanie będzie z pewnością świetną zabawą dla dzieci!
Składniki:
- 200 g białego ryżu (np. Britta)
- 400 ml wody
- 600 ml mleka
- 1 jajko
- 50 g cukru
- 1 duża łyżka skrobi ziemniaczanej
- posypka do dekoracji
Wykonanie:
W rondelku zagotować wodę z ryżem, przykryć i gotować około 15 minut lub do momentu, aż ryż wchłonie całą wodę. Dodać mleko i nadal gotować mieszając systematycznie do momentu aż ryż wchłonie mleko.
W oddzielnym naczyniu połączyć jajko z cukrem i skrobią. Dodać do ryżu i gotować jeszcze 2-3 minuty. Ryż powinien być mocno klejący.
Rozłożyć masę na blaszce i włożyć do lodówki na dwie godziny, aby ją schłodzić.
Z ryżu uformować jajka, ozdobić i przechowywać w lodówce do momentu podania.

Wideo