Sezon wiśniowy trwa zaledwie dwa miesiące: ostatnie owoce pojawiają się na początku sierpnia. Warto więc wykorzystać dostępność świeżych, dopiero zerwanych wiśni. To teraz są najsmaczniejsze i mają w sobie najwięcej witamin. Dlatego jedzmy, pieczmy oraz róbmy konfitury z wiśni! A może kusimy się nas pyszna wiśniówkę?
Wiśnie: na stres i dobry sen
Choć wiśnie w zdecydowanej większości składają się głównie z wody, ich miąższ to jednak prawdziwa skarbnica witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Zawarte w nich kwasy wraz z witaminami A i C wpływają na organizm oczyszczająco i wzmacniają odporność.
Wiśnie to również remedium na stres – obecne w nich witaminy z grupy B korzystnie wpływają na układ nerwowy, a dzięki ukrytej w miąższu tych czerwonych owoców melatoninie, mogą nawet ułatwić zasypianie.
Wiśnie: 47 kalorii w 100 gramach!
Ponadto, te niewielkie czerwone owoce są przyjazne osobom dbającym o linię – w 100 g wiśni jest zaledwie 47 kcal! Zawierają również cukry proste i pektyny – rozpuszczalny błonnik pokarmowy, który daje uczucie sytości. Ukryte w nich wartości odżywcze pomagają chronić serce oraz zapobiegać zapaleniu tętnic. Warto również wspomnieć, że wiśnie – tak jak inne równie popularne wakacyjne owoce, jak np. truskawki – korzystnie wpływają na kondycję skóry.
Wiśnie: rarytas całoroczny
Wiśnie, jako jedne z nielicznych sezonowych owoców, nie tracą swoich właściwości prozdrowotnych w czasie przetwarzania. Jeśli więc sztuka przygotowywania dżemów, konfitur i frużeliny nie jest nam obca, możemy cieszyć się smakiem i działaniem leczniczym wiśni przez cały rok. –
Wiśnie: nie tylko przetwory
Lato bez wątpienia ma smak wiśni, dlatego nie zamykajmy ich jedynie w przetworach, które będą przywoływać wakacyjne wspomnienia zimą, ale obsadzimy je w roli głównej, przygotowując desery, ciasta i torty na przyjęcia w ogrodzie. Postawmy np. na lekkie, słodkie, ale i delikatnie kwaskowe kremy wiśniowe, które w prosty sposób przygotujemy dodając do tradycyjnego, śmietanowego kremu kilka zblendowanych wiśni lub kilka łyżek samego soku z wiśni.
Kandyzowane wiśnie na zimę
Elegancji takim słodkościom dodadzą z pewnością kandyzowane wiśnie, które możemy przygotować sami! Po wydrylowaniu, owoce gotujemy na wolnym ogniu przez 30 minut w gęstym syropie na bazie wody i cukru, zostawiamy do ostygnięcia nawet na całą noc, a potem podsuszamy w piekarniku w 50 stopni.
Wiśnie są gotowe, gdy przestają się kleić. Te naturalne, domowe cukiereczki to gustowna i smaczna ozdoba!
Wiśniowa gwiazda wieczoru
Na niedzielne spotkania w większym gronie i specjalne okazje zdecydowanie największe wrażenie na naszych gościach zrobi lekki dwusmakowy, śmietankowo-czekoladowy tort ze świeżymi wiśniami. Gotowe spody tortowe wystarczy przełożyć kremami i dodać wydrylowane wiśnie, by cieszyć się pysznym, lekkim smakiem letniego deseru.
Lekki tort ze świeżymi wiśniami [PRZEPIS]
Składniki:
- świeże, wydrylowane wiśnie – 1,5 kg
- spody tortowe ciemne (np. Dan Cake)
Masa mascarpone:
- serek mascarpone – 250 g
- śmietanka słodka 36% - 250 ml
- cukier puder – 2 łyżki
- laska wanilii – ½ sztuki
Masa czekoladowa:
- czekolada gorzka – 100 g
- czekolada mleczna – 100 g
- serek mascarpone – 250 g
- śmietana słodka 36% - 250 g
- cukier puder – 1 łyżka
Wykonanie
Do miseczki wsypać cukier puder i dodać drobno posiekaną laskę wanilii. Śmietankę ubić na sztywno w osobnej miseczce, dodając pod koniec cukier wymieszany z wanilią. Do ubitej śmietanki dodać serek mascarpone i ponownie ubić do połączenia składników. Połamaną na kawałki czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Ciepłą czekoladę po rozpuszczeniu zmiksować z serkiem mascarpone. W oddzielnej misce ubić na sztywno śmietanę z cukrem pudrem. Delikatnie połączyć z serkiem i czekoladą. Jasną masę mascarpone rozsmarować na spodzie tortowym ciemnym i ułożyć wydrylowane wiśnie. Nakryć drugim spodem tortowym i rozsmarować masę czekoladową.
