Rok szkolny to czas, w którym rodzice prześcigają się w pomysłach dotyczących tego, co powinno znaleźć się w szkolnym lunchboxie. Co zatem zapakować dziecku do szkoły, aby nie sięgało po niezdrowe przysmaki? Z pomocą przychodzi coach zdrowia Agnieszka Mielczarek, mama oraz ambasadorka akcji Beko #jedzjakmistrz.
Zdrowe i atrakcyjne drugie śniadanie
Drugie śniadania i przekąski pakowane do szkolnych pudełek śniadaniowych są bardzo ważne, ponieważ zapewniają dzieciom energię i składniki odżywcze potrzebne do właściwego rozwoju i zdobywania wiedzy. Dlatego powinniśmy zwracać uwagę na to, aby w śniadaniówkach znalazły się zdrowe produkty, które będą również atrakcyjne wizualnie i smakowo. Co zatem zaproponować dziecku, aby nie sięgało po niezdrowe słodkości?
Dobrze wygląda, jeszcze lepiej smakuje
- Z własnego doświadczania wiem, że dzieci najchętniej zjadają fast foody i słodycze, a przekonanie ich do zdrowych dań nie należy do łatwych. Skorzystajmy zatem, z rozwiązań proponowanych przez dietetyków i piłkarzy FC Barcelony, którzy w ramach akcji #jedzjakmistrz uchylili rąbka tajemnicy i pokazali nam, co jedzą mistrzowie. Przygotujmy dziecku coś, co będzie nie tylko wyglądać smacznie, ale także będzie pełne witamin i mikroelementów. Na początek spróbujmy przygotować warzywno-jajeczne muffinki, pełne szpinaku, pomidorów i awokado. Szpinak jest nie tylko bogaty w beta-karoten, witaminę C i luteinę, które są powszechnie znanymi przeciwutleniaczami, ale także jest fantastycznym źródłem potasu, żelaza i kwasu foliowego, które idealnie wpłyną na układ nerwowy i rozwój dzieci – mówi Agnieszka Mielczarek, dietetyk i ambasadorka akcji Beko #jedzjakmistrz.
Warzywno-jajeczne muffinki [PRZEPIS]
Składniki
- 8 dużych jaj
- 60 ml mleka
- 80 g posiekanego szpinaku
- 100 g pomidorków koktajlowych
- 30 g szalotki
- 1 awokado
- 20 g posiekanej pietruszki
- pół opakowania sera feta
Wykonanie
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Przygotuj foremki na muffinki i posmaruj każdą dokładnie oliwą z oliwek. W dużej misce wymieszaj jajka i mleko. Dodaj szpinak, pietruszkę, pomidory i szalotki, a następnie mieszaj aż do całkowitego połączenia składników. Podziel mieszaninę równomiernie między miseczkami na muffinki i piecz bułeczki przez około 20-25 minut. Wyjmij babeczki z piekarnika i pozostaw do wystygnięcia. Muffinki posyp serem feta i pietruszka. Smacznego!
Zobacz też:Drugie śniadanie to nie tylko kanapka z serem. Można inaczej
Zobacz też:Pomysły na zdrowe drugie śniadanie dla uczniów
Zobacz też:Drugie śniadanie w szkole to nie zawsze zdrowe dania. Jak to zmienić?
Źródło: Dzień Dobry TVN