Koniec wakacji i nowy rok szkolny to wyzwania nie tylko dla dzieci, ale także dla rodziców, którzy chcą, aby ich pociechy zjadały odpowiednia ilość witamin i mikroelementów przez cały rok.
Przygotowywanie zdrowych i smacznych posiłków, które jednocześnie będą atrakcyjne dla dzieci to nie lada wyzwanie dla każdego, kto w domu ma małego niejadka, który najchętniej codziennie zjadałby bułkę z serem obficie polaną keczupem.
Z badań przeprowadzonych przez firmę Beko wynika, że większość dzieci wybrzydza przy jedzeniu, a co za tym idzie - unika owoców i warzyw. Co zrobić w takiej sytuacji i gdzie szukać fachowej pomocy podczas planowania szkolnego lunchu?
Rodzice szukają informacji w internecie
Pośród rodziców powszechne jest poszukiwanie wiedzy przede wszystkim w sieci. Aż 73 proc. badanych przyznaje, że strony i fora internetowe to ich pierwsza myśl, gdy w grę wchodzi przygotowywanie zdrowych posiłków, poszukiwanie informacji o ich walorach odżywczych czy też zwyczajnie, kulinarne inspiracje. Na drugim miejscu plasuje się wymiana wiadomości i zgłębianie nowinek w mediach społecznościowych (35 proc.), a dopiero potem fachowe poradniki (33 proc.), wymiana doświadczeń z innymi rodzicami (22%) i prasa branżowa (17 proc.).
Wsparcie eksperta ostatnią deską ratunku?
Zbilansowane i zdrowe posiłki, które dostarczają odpowiedniej dawki witamin i mikroelementów są bardzo ważne zwłaszcza w rozwoju dzieci i młodzieży. Znaczna część rodziców (aż 78 proc.) deklaruje, że zdaje sobie sprawę z tego, że zdrowe nawyki żywieniowe kształtują się przede wszystkim w domu, a mimo to nie szuka wsparcia ekspertów.
Jeśli jednak się na nie decyduje, najczęściej wybiera konsultacje z zaufanym lekarzem rodzinnym (10 proc.) lub dietetykiem (7 proc.).
Powszechne jest również przekonanie, że ponad połowa dzieci (56 proc.) zdobywa odpowiednią wiedzę dotyczącą zdrowego żywienia w szkole.
Niestety, jak wynika z raportu opublikowanego przez NIK w 2017 roku odsetek dzieci z nieprawidłową masą ciała systematycznie rośnie.
Dzieciom można pomóc
Aby pomóc rodzicom i pociechom w walce z tym trudnym problemem Beko we współpracy z FC Barcelona stworzyło akcję #Jedzjakmistrz w której pokazuje, że zdrowe gotowanie wcale nie musi być nudne. Do zjadania zbilansowanych i pełnowartościowych posiłków namawiają dzieci gwiazdy światowego footballu na co dzień grające w klubie FC Barcelona, a ich dietetycy dbają o to, aby rodzice mieli pewność, że podają dzieciom to co najlepsze. Zastanawiasz się który przepis będzie idealny do dziecięcego lunchboxa? To proste! Wybierz smaczne i zdrowe ryżowe kulki mocy.
![Drugie śniadanie w szkole to nie zawsze zdrowe dania. Jak to zmienić? [PORADNIK, PRZEPIS]](https://d-pt.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/dd/fd/5b8d360b20b89_o,size,380x238,q,71,h,0f2a46.jpg)
Przepis na ryżowe kulki mocy z kokosem, orzechami i daktylami
Składniki
- 1 filiżanka ryżu
- 1 i 1/2 filiżanki mleka owsianego
- 1 laska cynamonu
- łyżeczka skórki cytrynowej
- ½ filiżanki orzechów włoskich
- 8 daktyli
- 4 łyżeczki miodu
- 1 filiżanka wiórek kokosowych do obtaczania
Wykonanie
Ryż wymoczyć przez około 20 minut. Zagotować mleko owsiane z cynamonem i skórką cytrynową, a następnie odcedzić mleko i dodać do niego ryż. Gotować miksturę przez 20 minut z 2 łyżkami miodu, a następnie odcedzić. Wykorzystując blender kielichowy za pomocą pulsujących ruchów przygotować pastę z orzechów, daktyli i reszty miodu. Razem z dzieckiem uformować z przygotowanej masy małe kulki i pokryć je warstwą ryżu. Obtoczyć kulki w wiórkach kokosowych i pozostawić do wystudzenia. Smacznego!
Przepis pochodzi z akcji Beko #Jedzjakmistrz
Zobacz też: Pomysły na zdrowe drugie śniadanie dla uczniów
Zobacz też:Rozmowa z dietetyczkami: Drugie śniadanie to nie tylko kanapka z serem. Można inaczej
Zobacz też:TOP 10 przepisów na pyszne sałatki
Zobacz też:Grillowana sałatka z cukinii i tofu
Zobacz też:Letnia sałatka ziołowa-pomidorowa
Zobacz też:Sałatka z krewetkami w sosie pomarańczowym
Zobacz też:Sałatka cesarska z aromatyczną piersią z kurczaka i kawałkami sera
Zobacz też:Szybka sałatka z selerem konserwowym, szynką i ananasem
Zobacz też:Sałatka z makaronu orkiszowego z tuńczykiem
Zobacz też:10 pomysłów na przetwory z ogórków
Sprawdź się!Czy jesz po krakowsku? Magda Gessler odpanie przy pierwszym pytaniu! A ty?
Źródło: Dzień Dobry TVN