Zielone szparagi zawijane w boczek – najprostszy przepis na szparagi

opr. Magda Smoleń
Zielone szparagi zawijane w boczek - palce lizać! Zobaczcie jak je przygotować. Fot. Katarzyna Kośmider
Szukacie najprostszego przepisu na zielone szparagi? Zawińcie szparagi w boczek i… Zobaczcie przepis!

Grillowane szparagi zawijane w boczek to szybki i prosty sposób na przygotowanie zielonych szparagów. Przepis autorstwa naszej Czytelniczki Katarzyny Kośmider.

Zielone grillowane szparagi.
Zielone grillowane szparagi. Fot. Katarzyna Kośmider

Składniki

  • pęczek zielonych szparagów 
  • boczek wędzony (cienkie, podłużne plastry) 
  • oliwa z oliwek (opcjonalnie)

 

Wykonanie 
Przed grillowaniem lub pieczeniem zielone szparagi należy pozbawić twardych, włóknistych końcówek. Odciąć 3-4 cm na końcach, lub wygiąć je w łuk - złamią się w miejscu, w którym nie ma już włókien. 
Zielonych szparagów (w przeciwieństwie do białych) nie trzeba obierać ze skórki. 
Można szparagi zblanszować, tym celu należy je wrzucić na 2-3 minuty do wrzątku. 
Grube szparagi zawinąć pojedynczo w plasterek boczku. Cienkie szparagi zawinąć po dwa lub trzy w plasterek boczku. 
Grillować szparagi na niedużym ogniu z każdej strony, aż boczek będzie chrupiący, a szparagi miękkie. 

Boom na operacje plastyczne

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie