Z okazji Międzynarodowego Dnia Sushi, który przypada 18 czerwca, platforma PizzaPortal.pl przygotowała statystyki na temat tego popularnego dania. Wynika z nich, że mężczyźni (54,18 proc.) zamawiają sushi chętniej od kobiet (45,82 proc.), największą popularnością cieszy się sushi z serkiem Philadelphia (12,05 proc.), a średnia cena rolki w pierwszym kwartale 2019 r. to nieco ponad 25 zł.
Co każdy fan sushi wiedzieć powinien?
Międzynarodowy Dzień Sushi przypadający na 18 czerwca to okazja, aby poznać kilka faktów na temat sushi. Danie to ma wielowiekową tradycję – pierwsze wzmianki pojawiają się już w II wieku w chińskich kronikach. Dość odległy pierwowzór sushi, jakie znamy obecnie, stanowiły kawałki solonej ryby, zawiniętej w sfermentowany ryż. Z kolei za twórcę nigiri, które dało początek współczesnemu sushi, uważany jest japoński kucharz, Hanaya Yohei. Sushi – obok ramenu – uważane jest za kultową potrawę Japończyków. Dziś na stałe weszło do menu restauracji na całym świecie.
Kuchnia azjatycka cieszy się coraz większą popularnością
Jak wynika z raportu „Klikasz i jesz. Raport PizzaPortal.pl o rynku dostaw jedzenia w Polsce w 2018 r.” kuchnia azjatycka i sushi (8 proc.) to trzecie – po pizzy (61 proc.) i kuchni amerykańskiej (22 proc.) – najchętniej zamawiane jedzenie online. Mówiąc o kuchni azjatyckiej, myślimy głównie o potrawach chińskich i japońskim sushi. To ostatnie odpowiada za ponad 20 proc. wszystkich zamówień kuchni azjatyckiej.
Zamawiający sushi online w pierwszym kwartale 2019 roku średnio za rolkę płacili 25,23 zł, a za zestaw - 67,16 zł.
Polacy kochają sushi z serkiem Philadelphia
Według raportu zamawiający z całej Polski najchętniej wybierają sushi z serkiem Philadelphia (16 proc.).
W pierwszym kwartale 2019 roku 12,05 proc. zamawiających zdecydowało się również na ten rodzaj sushi, 12 proc. wybrało futomaki, 8 proc. hosomaki, 5 proc. uramaki i tyle samo – nigiri.
Zobacz koniecznie:
Zobacz też:Kuchnia tajska. Jak zrobić zupę z krewetkami w stylu tajskim?
Zobacz też:Kuchnie świata. Seweryn Gałysz: Jadłem czipsy z koników polnych i żaby na patyku
Zobacz też: - Ile domów we Włoszech, tyle różnych wersji makaronu - mówi Justyna Czekaj-Grochowska, autorka książki ,,Buonissima!”
Zobacz też:Lasagne z curry i mlekiem kokosowym
Zobacz też:Krewetki z jarmużem, pomidorami i dzikim ryżem
Zobacz też:Pomysł na szybki obiad. Pilaw z kurkami i indykiem
Zobacz też:Zupa z ciecierzycy i zielonej soczewicy
Zobacz też:Kolumbijskie smaki w twojej kuchni – arepa i empandas
Zobacz też:Kuchnia początków XX wieku. Co jadali nasi pradziadowie?
Zobacz też:Wojciech Bosak: Kraków to stolica polskiego wina
Sprawdź się!Czy jesz po krakowsku? Magda Gessler odpanie przy pierwszym pytaniu! A ty?
Źródło: Dzień Dobry TVN
