Krewetki są coraz popularniejsze w polskiej kuchni. I dobrze! Te skorupiaki są nie tylko smaczne, ale i bardzo zdrowe. Najprostszym sposobem na przygotowanie krewetek jest po prostu usmażenie ich na maśle z dodatkiem czosnku i posypanie pietruszką. My dziś proponujemy nieco inne, bardziej wykwintne danie z krewetek.
Składniki na 4 porcje
- 800 g krewetek (waga przed obraniem)
- 1 opakowanie ryżu dzikiego Britta
- ok. 600 ml mleczka kokosowego
- 250 g pomidorów koktajlowych
- 2 liście limonki (opcjonalnie)
- 100 g jarmużu (świeżego lub mrożonego)
- 1-2 łyżki zielonej pasty curry
- 2 limonki
- sól, pieprz
- 1 łyżka oleju kokosowego
Dodatkowo do podania
- 1 opakowanie mieszanki sałat
- liście mięty
- limonka
- papryczka chilli
Wykonanie
Ryż dziki ugotować według przepisu na opakowaniu.
W międzyczasie krewetki oczyścić ze skorupek. Usunąć z krewetek czarną niteczkę (jelito) nacinając krewetkę z zewnątrz (grzbiet).
Rozgrzać olej, dodać pastę curry oraz liście limonki, przez chwilę smażyć.
Dodać mleczko kokosowe i pomidorki poprzekrawane na pół. Całość gotować około 10 minut często mieszając.
Jarmuż oczyścić z twardych nerwów. Pokroić go według własnych preferencji. Dodać na patelnię wraz z krewetkami i gotować ok. 7–10 minut ciągle mieszając sos.
Na koniec sos doprawić sokiem z limonki oraz solą i pieprzem.
Ryż podawać z sosem, porcją sałaty oraz cząstkami limonki. Całość można przyozdobić miętą oraz papryczką.
Zobacz też:Szybkie i proste krewetki z cebulą i czosnkiem
Zobacz też: Sałatka z krewetkami w sosie pomarańczowym
Zobacz też: Kasza gryczana z kurczakiem, dynią i jarmużem
Zobacz też:TOP 10 przepisów na pyszne sałatki
Zobacz też:Grillowana sałatka z cukinii i tofu
Zobacz też:Letnia sałatka ziołowa-pomidorowa
Zobacz też:Sałatka z krewetkami w sosie pomarańczowym
Zobacz też:Sałatka cesarska z aromatyczną piersią z kurczaka i kawałkami sera
Zobacz też:Szybka sałatka z selerem konserwowym, szynką i ananasem
Zobacz też:Sałatka z makaronu orkiszowego z tuńczykiem
Zobacz też:10 pomysłów na przetwory z ogórków
Sprawdź się!Czy jesz po krakowsku? Magda Gessler odpadnie przy pierwszym pytaniu! A ty?
Źródło: Dzień Dobry TVN