Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

4 najsłynniejsze kanapki świata: panini, croque monsieur, cuban, muffuletta. Zrób je w domu [PRZEPISY]

opr. Magda Smoleń
Gotowi na kulinarną kanapkową podróż dookoła świata? Zobaczcie przepisy na najlepsze kanapki. Na zdjęciu muffuletta, która jest prawdziwą gwiazdą wśród przekąsek w Nowym Orleanie.
Gotowi na kulinarną kanapkową podróż dookoła świata? Zobaczcie przepisy na najlepsze kanapki. Na zdjęciu muffuletta, która jest prawdziwą gwiazdą wśród przekąsek w Nowym Orleanie. Fot. materiały prasowe
Kanapka niejedno ma imię! Ten klasyk wśród śniadań w każdym państwie ma swoją wariację. Wariantów jest tak wiele, jak wielki i różnorodny jest świat. Jedni jedzą je na słodko, drudzy na gorąco, a jeszcze inni z mięsem. Wypróbuj przepisy na 4 najsłynniejsze kanapki z różnych zakątków świata, które z łatwością przyrządzisz w domu. Panini, croque monsieur, cuban, muffuletta zachwycą wyglądem i smakiem.

Spis treści

Jej wysokość kanapka

Kanapki to najbardziej znane międzynarodowe jedzenie, jakie można sobie wyobrazić. Ta forma przekąski to ulubiony specjał ludzi na całym świecie. W jakiej formie lubią je jeść mieszkańcy innych narodowości? Może nas to mocno zdziwić!

  • We Francji króluje Pan Croque Monsieur. W jego podstawowej wersji znajdziemy szynkę, ser i parmezan.
  • Mieszkańcy Kuby uraczą nas kanapką o nazwie Cuba. Jest ona prostą kombinacją mięsa i ogórków, która załagodzi głód na długo.
  • Włosi z przyjemnością zaserwują nam popisowe panini, które tuż obok pizzy i pasty, staje się coraz popularniejszym włoskim przysmakiem w Polsce.
  • W Stanach Zjednoczonych zaś rozsmakujemy się w Muffulecie, która jest prawdziwą gwiazdą wśród przekąsek w Nowym Orleanie. Ciekawy jak smakują? Sprawdź, jak przygotować je w swojej kuchni z dostępnych składników.

Croque Monsieur, czyli chrupiący pan z Francji

Croque Monsieur, czyli chrupiący pan z Francji.
Croque Monsieur, czyli chrupiący pan z Francji. Fot. materiały prasowe

Składniki:

  • 4 kromki chleb tostowego
  • 4 plastry sera
  • 8 plastrów szynki z indyka
  • 2 łyżki musztardy Dijon
  • 100 g startego parmezanu

Składniki na sos:

  • 100 ml mleka
  • 50 g masła
  • 1 łyżka mąki
  • sól i pieprz do smaku

Sos:
Rozpuszczamy w rondelku masło i gotujemy na małym ogniu. Dodajemy przesianą mąkę i intensywnie mieszamy. Dodajemy mleko, sól oraz pieprz. Gotujemy przez 10 minut energicznie mieszając.

Przygotowanie:
Cztery kromki chleba smarujemy musztardą, kładziemy ser, szynkę z indyka i polewamy odrobiną sosu. Nakładamy kromkę chleba i również polewamy sosem, a następnie przykrywamy i posypujemy startym parmezanem. Kanapki wstawiamy go nagrzanego do 200 stopni piekarnika na około 8 minut.

Cuban – wypełniona po brzegi kanapka z Kuby

Cuban – wypełniona po brzegi kanapka z Kuby.
Cuban – wypełniona po brzegi kanapka z Kuby. Fot. materiały prasowe

Składniki:

  • 2 kawałki płaskiego pieczywa np. ciabatty
  • 4 łyżki musztardy
  • 5 plastrów żółtego sera
  • 150 g ogórków konserwowych
  • 4 plastry szynki wędzonej wieprzowej
  • 150 g pieczonej wieprzowiny

Przygotowanie:
Chleb przekrajamy wzdłuż i obie części smarujemy musztardą. Na dolnej części układamy pokrojone w plasterki ogórki, gotową wieprzowinę, szynkę wędzoną wieprzową i plasterki sera. Całą kanapkę wkładamy do opiekacza na 2 minuty.

Panini – włoska symfonia smaków

Panini – włoska symfonia smaków.
Panini – włoska symfonia smaków. Fot. materiały prasowe

Składniki:

  • 2 kawałki chleba panini
  • sałata lodowa
  • 4 plasterki szynki z indyka
  • 4 plasterki żółtego sera
  • 1 pomidor
  • 50 g suszonych pomidorów
  • garść suszonej bazylii
  • 100 g czarnych oliwek

Przygotowanie:
Oliwę wlewamy do miski, dodajemy suszone pomidory, bazylię i miksujemy do momentu powstania gęstej pasty. Chleb przekrajamy wzdłuż na pół. Obie części smarujemy powstałą pastą. Pomidora, oliwki kroimy w plasterki. Na kromki kładziemy listki sałaty, plastry sera, szynki z indyka, pomidora oraz oliwki i przykrywamy drugą kromką. Przygotowane panini wkładamy do opiekacza i trzymamy tam, dopóki ser nie stopnieje.

Muffuletta – dostojność z Nowego Orleanu

Muffuletta – dostojność z Nowego Orleanu.
Muffuletta – dostojność z Nowego Orleanu. Fot. materiały prasowe

Składniki:

  • 1 średni okrągły chleb
  • 1 czerwona cebula
  • 1 opakowanie szynki z indyka
  • 1 pomidor
  • 1 opakowanie rukoli
  • 1 papryka
  • 4 plasterki żółtego sera
  • 100 g kaparów
  • 2 ogórki konserwowe
  • 1 opakowanie szynki podhalańskiej
  • 100 g zielonych oliwek
  • 50 g masła czosnkowego

Przygotowanie:
Na wysokości ¾ chleba odcinamy górę bochenka i wycinamy jego środek. Dół smarujemy masłem i układamy pokrojone w kostki ogórki i suszone pomidory. Na to układamy rukolę, a na niej połowę opakowania szynki z indyka i ser żółty. Układamy warstwę szynki podhalańskiej i pozostałą cześć szynki z indyka. Posypujemy pokrojoną w kostki papryką, pomidorami, oliwkami i kaparami. Dodajemy cebulę pokrojoną w piórka i przykrywamy górą częścią chlebka. Całość tniemy na ćwiartki.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska