Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Bez resztek. Kuchnia zero waste, czyli nie wyrzucaj pieniędzy i jedzenia. Nowa książka [RECENZJA, PRZEPISY]

mad
Jagna Niedzielska, autorka książki "Bez resztek. Kuchnia zero waste, czyli nie wyrzucaj pieniędzy i jedzenia".
Jagna Niedzielska, autorka książki "Bez resztek. Kuchnia zero waste, czyli nie wyrzucaj pieniędzy i jedzenia". materiały prasowe
Jak żyć i gotować w duchu zero waste?

Polacy wyrzucają ponad 30 procent swoich zakupów spożywczych. Najwięcej marnujemy pieczywa, wędlin, owoców, warzyw, nabiału. Jest jednak sposób, żeby temu przeciwdziałać!

Jak żyć i gotować w duchu #zero waste radzi Jagna Niedzielska w swojej książce „Bez resztek. Kuchnia zero waste, czyli nie wyrzucaj pieniędzy i jedzenia”. Książka ukaże się 16 stycznia 2019 roku.

Gotowanie zero waste to smaczne jedzenie, oszczędność, ekologia i brak wyrzutów sumienia! Bo wyrzucanie jedzenia to nie tylko problem etyczny, ale również strata pieniędzy.

Jagna Niedzielska w książce „Bez resztek. Kuchnia zero waste, czyli nie wyrzucaj pieniędzy i jedzenia” przekonuje, że nawet to, co na pierwszy rzut oko może nie nadawać się do zjedzenia, można zdrowo i pysznie wykorzystać w swojej kuchni.
Książka zawiera ciekawe i praktyczne przepisy, podzielone według głównego składnika na 6 działów: zboża, nabiał, warzywa i zioła, owoce, ryby i owoce morza oraz mięso i wędliny. Przepisy wykorzystują powtarzalne składniki, co czyni naszą kuchnię bardziej uporządkowana i ekonomiczną. Jednak bez obaw – nie ma najmniejszego ryzyka pojawienia się monotonii na talerzu.
Wśród przepisów znajdziemy pomysły na to jak wykorzystać pozostałe ziemniaki z obiadu, do czego może przydać się czerstwy chleb, a także jak dać drugą szansę obierkom z warzyw. W książce m. in.:

  • Zupa dyniowa zagęszczana czerstwym chlebem
  • Pizza ze spodem z gniecionych ziemniaków
  • Omlet z resztkami warzyw

Jagna Niedzielska to szefowa kuchni, doradca kulinarny, prowadząca Kuchni+. Reprezentuje dwa nurty kulinarne: tradycyjną kuchnię hawajską oraz no-waste-cusine.
W książce odpowiada na pytania, jak robić zakupy, jak przechowywać żywność, jak gotować z resztek, a co rzeczywiście należy wyrzucić. Propagatorka kuchni zero waste nie tylko jako podejście do gotowania, ale sposób na życie.

Zobacz przykładowe przepisy z książki:

Zupa dyniowa zagęszczana czerstwym chlebem na zakwasie [PRZEPIS]

Bez resztek. Kuchnia zero waste, czyli nie wyrzucaj pieniędzy i jedzenia. Nowa książka [RECENZJA, PRZEPISY]

To zupa, której nie widać na talerzu, bo jest zasypana kawałkami chleba, który szybko moknie i naturalnie zagęszcza zupę. Danie wygląda rustykalnie i jest bardzo sycące. Z racji objętości zupy serwuj ją w głębokich i szerokich naczyniach, choć ja najbardziej lubię ją jeść z najbliższymi z jednego garnka.

Składniki na 4 porcje

  • 1 kg dyni hokkaido lub piżmowej
  • pestki z dyni
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cm kłącza imbiru
  • 1½ l bulionu z zamrażalnika lub 1½ l wody z 3 łyżkami masła
  • 1 łyżka srirachy lub innej pasty chili lub 1 mała papryczka chili
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 1 mały bochenek suchego chleba razowego na zakwasie
  • ½ małego słoika powideł śliwkowych
  • olej rzepakowy
  • sól himalajska

Przygotowanie
1. Dynię hokkaido obierz, piżmową zostaw ze skórką. Pokrój w drobną kostkę. Cebule obierz i pokrój w kostkę, czosnek i imbir ze skórką zetrzyj na tarce o małych oczkach.
2. Na odrobinie oleju podsmaż cebulę, czosnek oraz imbir, dopraw solą.
3. Dodaj dynię, smaż na małym ogniu przez około 10 minut.
4. Całość zalej bulionem lub wodą z masłem, dodaj miód, ocet, srirachę. Gotuj pod przykryciem, aż dynia będzie miękka.
5. Pestki dyni opłucz, wysusz, nasmaruj olejem, posyp solą i piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C, aż staną się chrupiące (około 10 minut).
6. Gotową zupę zblenduj, dopraw solą.
7. Chleb pokrój w większą kostkę, nasmaruj powidłami i wrzuć do zupy. Możesz też wcześniej niedbale wymieszać powidła z zupą. Posyp danie upieczonymi pestkami dyni.
8. Jeśli zupa jest za gęsta, dolej odrobinę wrzątku.

Risotto z całego kalafiora [PRZEPIS]

Bez resztek. Kuchnia zero waste, czyli nie wyrzucaj pieniędzy i jedzenia. Nowa książka [RECENZJA, PRZEPISY]

Trzeba być głąbem, żeby wyrzucić głąb z kalafiora. W poniższym przepisie najważniejszy przyrząd to tarka, przy pomocy której zetrzesz całego kalafiora. Tak przygotowany świetnie imituje ryż do risotto. Weganie z łatwością mogą zamienić tłuszcz oraz nabiał pochodzenia zwierzęcego na ich roślinne odpowiedniki. Nie bój się kombinować, na przykład zamień grzyby na coś, co akurat masz w lodówce.

Składniki na 2 porcje

  • 1 kalafior
  • 1 mały słoiczek marynowanych grzybków
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka warzywnego bulionu
  • 120 ml białego wytrawnego wina
  • 40 g sera parmezan, Grana Padano lub Asiago
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1 łyżka posiekanego lubczyku


Przygotowanie

Zetrzyj cały kalafior na tarce o dużych oczkach. Grzybki przekrój na pół, cebulę pokrój w małą kostkę, czosnek i ser zetrzyj na tarce o małych oczkach.
Na patelni rozpuść łyżkę masła, następnie podsmaż cebulę, czosnek oraz grzybki, do momentu aż warzywa się zarumienią.
Dodaj starty kalafior, smaż na średnim ogniu przez około 2 minuty, ciągle mieszając. Następnie dodaj wino.
Gdy warzywa wchłoną wino, dodaj bulion. Gotuj na średnim ogniu.
Gdy warzywa wchłoną bulion, odstaw patelnię z kuchenki. Dodaj łyżkę masła, ser oraz zioła. Wszystko dokładnie wymieszaj.

Kremowy sernik na spodzie z czerstwego chleba [PRZEPIS]

Bez resztek. Kuchnia zero waste, czyli nie wyrzucaj pieniędzy i jedzenia. Nowa książka [RECENZJA, PRZEPISY]

Nie przesadzam, pisząc, że ten sernik jest kremowy. On jest wręcz aksamitny. Dzięki temu, że nie ubijam białek i wrzucam wszystkie składniki naraz, oszczędzam czas, a sernik rośnie równiutko. Jego idealny wierzch pozostawiam ci do dyspozycji. Może wolisz dodać karmel, a może owoce – zrób z nim, co chcesz. Muszę się przyznać, że raz zaliczyłam sernikową wpadkę. Zapomniałam dodać do składników cukier. Ciasto było niejadalne, więc je zmieliłam, doprawiłam i użyłam do naleśników.

Składniki (na tortownicę o średnicy 27 cm)

  • 4 jajka
  • 1 kg sera na sernik lub potrójnie zmielony tłusty twaróg
  • 200 ml kremówki 30%
  • 300 g drobnego cukru
  • 100 g mąki pszennej
  • 3 duże kromki czerstwego chleba
  • 80 g rozpuszczonego masła

Przygotowanie
Chleb posiekaj drobno, wymieszaj z masłem, następnie przełóż na spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i dociśnij. Wstaw do lodówki na około 15 minut.
W mikserze wymieszaj ze sobą dokładnie pozostałe składniki.
Do formy wyłożonej chlebem wlej masę sernikową.
Piecz w kąpieli wodnej, w piekarniku nagrzanym do 160°C przez 10 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 110°C i piecz jeszcze przez 2 godziny.

Bez resztek. Kuchnia zero waste, czyli nie wyrzucaj pieniędzy i jedzenia. Jagna Niedzielska. Premiera: 16.01.2019. Wydawnictwo Pascal
Bez resztek. Kuchnia zero waste, czyli nie wyrzucaj pieniędzy i jedzenia. Jagna Niedzielska. Premiera: 16.01.2019. Wydawnictwo Pascal


Zobacz też:
Małopolskie przysmaki, o których nie miałeś pojęcia. TOP 12 dań małopolskich gospodyń

Zobacz też:Roladki z wędzonego łososia z serkiem ricotta

Zobacz też:Przepisy na pasty kanapkowe

Źródło: Dzień Dobry TVN

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska