Polacy wyrzucają ponad 30 procent swoich zakupów spożywczych. Najwięcej marnujemy pieczywa, wędlin, owoców, warzyw, nabiału. Jest jednak sposób, żeby temu przeciwdziałać!
Jak żyć i gotować w duchu #zero waste radzi Jagna Niedzielska w swojej książce „Bez resztek. Kuchnia zero waste, czyli nie wyrzucaj pieniędzy i jedzenia”. Książka ukaże się 16 stycznia 2019 roku.
Gotowanie zero waste to smaczne jedzenie, oszczędność, ekologia i brak wyrzutów sumienia! Bo wyrzucanie jedzenia to nie tylko problem etyczny, ale również strata pieniędzy.
Jagna Niedzielska w książce „Bez resztek. Kuchnia zero waste, czyli nie wyrzucaj pieniędzy i jedzenia” przekonuje, że nawet to, co na pierwszy rzut oko może nie nadawać się do zjedzenia, można zdrowo i pysznie wykorzystać w swojej kuchni.
Książka zawiera ciekawe i praktyczne przepisy, podzielone według głównego składnika na 6 działów: zboża, nabiał, warzywa i zioła, owoce, ryby i owoce morza oraz mięso i wędliny. Przepisy wykorzystują powtarzalne składniki, co czyni naszą kuchnię bardziej uporządkowana i ekonomiczną. Jednak bez obaw – nie ma najmniejszego ryzyka pojawienia się monotonii na talerzu.
Wśród przepisów znajdziemy pomysły na to jak wykorzystać pozostałe ziemniaki z obiadu, do czego może przydać się czerstwy chleb, a także jak dać drugą szansę obierkom z warzyw. W książce m. in.:
- Zupa dyniowa zagęszczana czerstwym chlebem
- Pizza ze spodem z gniecionych ziemniaków
- Omlet z resztkami warzyw
Jagna Niedzielska to szefowa kuchni, doradca kulinarny, prowadząca Kuchni+. Reprezentuje dwa nurty kulinarne: tradycyjną kuchnię hawajską oraz no-waste-cusine.
W książce odpowiada na pytania, jak robić zakupy, jak przechowywać żywność, jak gotować z resztek, a co rzeczywiście należy wyrzucić. Propagatorka kuchni zero waste nie tylko jako podejście do gotowania, ale sposób na życie.
Zobacz przykładowe przepisy z książki:
Zupa dyniowa zagęszczana czerstwym chlebem na zakwasie [PRZEPIS]
![Bez resztek. Kuchnia zero waste, czyli nie wyrzucaj pieniędzy i jedzenia. Nowa książka [RECENZJA, PRZEPISY]](https://d-pt.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/c5/00/5c34632bbd411_o,size,380x238,q,71,h,171d1d.jpg)
To zupa, której nie widać na talerzu, bo jest zasypana kawałkami chleba, który szybko moknie i naturalnie zagęszcza zupę. Danie wygląda rustykalnie i jest bardzo sycące. Z racji objętości zupy serwuj ją w głębokich i szerokich naczyniach, choć ja najbardziej lubię ją jeść z najbliższymi z jednego garnka.
Składniki na 4 porcje
- 1 kg dyni hokkaido lub piżmowej
- pestki z dyni
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 cm kłącza imbiru
- 1½ l bulionu z zamrażalnika lub 1½ l wody z 3 łyżkami masła
- 1 łyżka srirachy lub innej pasty chili lub 1 mała papryczka chili
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 1 mały bochenek suchego chleba razowego na zakwasie
- ½ małego słoika powideł śliwkowych
- olej rzepakowy
- sól himalajska
Przygotowanie
1. Dynię hokkaido obierz, piżmową zostaw ze skórką. Pokrój w drobną kostkę. Cebule obierz i pokrój w kostkę, czosnek i imbir ze skórką zetrzyj na tarce o małych oczkach.
2. Na odrobinie oleju podsmaż cebulę, czosnek oraz imbir, dopraw solą.
3. Dodaj dynię, smaż na małym ogniu przez około 10 minut.
4. Całość zalej bulionem lub wodą z masłem, dodaj miód, ocet, srirachę. Gotuj pod przykryciem, aż dynia będzie miękka.
5. Pestki dyni opłucz, wysusz, nasmaruj olejem, posyp solą i piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C, aż staną się chrupiące (około 10 minut).
6. Gotową zupę zblenduj, dopraw solą.
7. Chleb pokrój w większą kostkę, nasmaruj powidłami i wrzuć do zupy. Możesz też wcześniej niedbale wymieszać powidła z zupą. Posyp danie upieczonymi pestkami dyni.
8. Jeśli zupa jest za gęsta, dolej odrobinę wrzątku.
Risotto z całego kalafiora [PRZEPIS]
![Bez resztek. Kuchnia zero waste, czyli nie wyrzucaj pieniędzy i jedzenia. Nowa książka [RECENZJA, PRZEPISY]](https://d-pt.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/37/d5/5c3463c25465c_o,size,380x238,q,71,h,91ea42.jpg)
Trzeba być głąbem, żeby wyrzucić głąb z kalafiora. W poniższym przepisie najważniejszy przyrząd to tarka, przy pomocy której zetrzesz całego kalafiora. Tak przygotowany świetnie imituje ryż do risotto. Weganie z łatwością mogą zamienić tłuszcz oraz nabiał pochodzenia zwierzęcego na ich roślinne odpowiedniki. Nie bój się kombinować, na przykład zamień grzyby na coś, co akurat masz w lodówce.
Składniki na 2 porcje
- 1 kalafior
- 1 mały słoiczek marynowanych grzybków
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 szklanka warzywnego bulionu
- 120 ml białego wytrawnego wina
- 40 g sera parmezan, Grana Padano lub Asiago
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 1 łyżka posiekanego lubczyku
Przygotowanie
Zetrzyj cały kalafior na tarce o dużych oczkach. Grzybki przekrój na pół, cebulę pokrój w małą kostkę, czosnek i ser zetrzyj na tarce o małych oczkach.
Na patelni rozpuść łyżkę masła, następnie podsmaż cebulę, czosnek oraz grzybki, do momentu aż warzywa się zarumienią.
Dodaj starty kalafior, smaż na średnim ogniu przez około 2 minuty, ciągle mieszając. Następnie dodaj wino.
Gdy warzywa wchłoną wino, dodaj bulion. Gotuj na średnim ogniu.
Gdy warzywa wchłoną bulion, odstaw patelnię z kuchenki. Dodaj łyżkę masła, ser oraz zioła. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Kremowy sernik na spodzie z czerstwego chleba [PRZEPIS]
![Bez resztek. Kuchnia zero waste, czyli nie wyrzucaj pieniędzy i jedzenia. Nowa książka [RECENZJA, PRZEPISY]](https://d-pt.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/86/ab/5c3463fb783e7_o,size,380x238,q,71,h,76f37d.jpg)
Nie przesadzam, pisząc, że ten sernik jest kremowy. On jest wręcz aksamitny. Dzięki temu, że nie ubijam białek i wrzucam wszystkie składniki naraz, oszczędzam czas, a sernik rośnie równiutko. Jego idealny wierzch pozostawiam ci do dyspozycji. Może wolisz dodać karmel, a może owoce – zrób z nim, co chcesz. Muszę się przyznać, że raz zaliczyłam sernikową wpadkę. Zapomniałam dodać do składników cukier. Ciasto było niejadalne, więc je zmieliłam, doprawiłam i użyłam do naleśników.
Składniki (na tortownicę o średnicy 27 cm)
- 4 jajka
- 1 kg sera na sernik lub potrójnie zmielony tłusty twaróg
- 200 ml kremówki 30%
- 300 g drobnego cukru
- 100 g mąki pszennej
- 3 duże kromki czerstwego chleba
- 80 g rozpuszczonego masła
Przygotowanie
Chleb posiekaj drobno, wymieszaj z masłem, następnie przełóż na spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i dociśnij. Wstaw do lodówki na około 15 minut.
W mikserze wymieszaj ze sobą dokładnie pozostałe składniki.
Do formy wyłożonej chlebem wlej masę sernikową.
Piecz w kąpieli wodnej, w piekarniku nagrzanym do 160°C przez 10 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 110°C i piecz jeszcze przez 2 godziny.

Zobacz też:Małopolskie przysmaki, o których nie miałeś pojęcia. TOP 12 dań małopolskich gospodyń
Zobacz też:Roladki z wędzonego łososia z serkiem ricotta
Zobacz też:Przepisy na pasty kanapkowe
Źródło: Dzień Dobry TVN